Doğalgaz, Elektrik, Yenilenebilir Enerji ve Maden Alanında Düzenlemeler İçeren Kanun Değişikliği Yürürlüğe Girdi
2 Aralık 2020 tarih ve 31322 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7257 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kanun”) ile enerji alanında esaslı değişiklikler yapıldı.
Kanun ile yapılan değişiklikler özellikle doğalgaz, elektrik, maden ve yenilenebilir enerji alanlarına ilişkin olmakla birlikte; bu değişiklikler bütün sektörü etkileyebilecek niteliktedir.
Kanun ile yapılan önemli değişikliklere ilişkin ana başlıklar aşağıda yer almaktadır:
- Doğal Gaz Piyasası Kanunu’na “Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası” tanımı eklendi, doğal gaz kullanımının ülke genelinde yaygınlaştırılmasına yönelik değişiklikler yapıldı. Doğal Gaz Piyasası Kanunu uyarınca gerçekleştirilen bazı devirler ise KDV’den istisna edildi.
- Çeşitli nedenlerle doğal gaz tedarik edemeyen tüketicilere gaz arzı sağlamak üzere son kaynak tedariki mekanizması getirildi, EPDK’ya son kaynak tarifelerini ve son kaynak tedarikçilerini belirleme yetkisi verildi.
- Doğalgaz kesinti ve kısıntılarının bertaraf edilebilmesi, sistem ve arz güvenliğinin sağlanabilmesi için BOTAŞ tarafından yapılacak her türlü doğalgaz alımının, Kamu İhale Kanunu’nun dışında tutulmasına ilişkin düzenleme yapıldı.
- Yenilenebilir enerjiye ilişkin olarak YEK bedelinin Türk lirası olarak belirlenmesine yönelik düzenleme yapıldı.
- Kendi elektriğini karşılamaya yönelik olarak kurulan yenilenebilir enerji tesislerine ilişkin olarak teşvik ve kolaylıklar sağlandı.
- Elektrik dağıtım şebekesine yapılan yatırım tutarının geri ödenmesine ilişkin düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda üretim ve tüketim tesisleri için daha önce en fazla 10 yıl olarak belirlenen geri ödeme süresi 5 yıla indirildi.
- Elektrik piyasasında bağlantı tarifeleri ve bağlantı bedelleri, üretim faaliyetlerinde taşınmaz temini, fiyat eşitleme mekanizması, genel aydınlatma giderlerine ilişkin çeşitli düzenlemeler yapıldı.
- Maden Kanunu’na ilişkin olarak ruhsat verilmesi için aranan belgeler, ruhsat bedeli ve ruhsatların süre uzatımına ilişkin şartlar açısından pek çok düzenleme yapıldı.
- Jeotermal kaynaklar bakımından, turizm amaçlı faaliyet gösteren kaplıca ve termal otellerden 2020’de tahsil edilmesi gereken idare payı, başvuru şartı aranmaksızın 20 Aralık 2021’e kadar ertelendi.
Kanun, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
- İlgili Kanun’un tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.