Aracı Kurumlar ve Portföy Yönetim Şirketleri Tarafından Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine ve Elektronik Ortamda Sözleşme İlişkisinin Kurulmasına İlişkin Tebliğ Yayımlandı
Aracı Kurumlar ve Portföy Yönetim Şirketleri Tarafından Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine ve Elektronik Ortamda Sözleşme İlişkisinin Kurulmasına İlişkin Tebliğ (III-42.1) (“Kimlik Tespiti Tebliği”) ve Yatırım Hizmet ve Faaliyetleri ile Yan Hizmetlere İlişkin Belge ve Kayıt Düzeni Hakkında Tebliğ (III-45.1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (III-45.1.b) (“Değişiklik Tebliği”) 08.02.2022 tarihli ve 31744 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı.
Kimlik Tespiti Tebliği ile aracı kurum ve portföy şirketlerinin uzaktan müşteri edinimi sürecinde uygulayacakları uzaktan kimlik tespiti yöntemlerine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. Ek olarak Kimlik Tespiti Tebliği ile birlikte sunulacak hizmetlere yönelik bir bilişim veya elektronik haberleşme cihazı üzerinden yazılı şeklin yerine geçecek şekilde ya da mesafeli olarak sözleşme ilişkisinin kurulmasına yönelik ilkeler belirlenmiştir. Buna göre,
- Uzaktan kimlik tespiti sürecinde görüntülü görüşme öncesinde kişinin başvurusu uzaktan kimlik tespiti sürecinin işletildiği aracı kurum veya portföy şirketi uygulaması üzerinden elektronik ortamda alınır ve başvuru risk değerlendirmesine tabi tutulur.
- Kişinin uzaktan kimlik tespitinin yapılması amacıyla özel nitelikli kişisel verilerden sadece biyometrik verisi kullanılabilir ve kişinin buna dair açık rızası elektronik ortamda kayıt altına alınır.
- Görüntülü görüşme aşaması uçtan uca güvenli iletişim ile gerçekleştirilir, zamanlı ve kesintisiz şekilde yapılır. Işık, görüntü kalitesi gibi nedenlerle iletişim kurmanın mümkün olmadığı veya dolandırıcılık ve sahtecilik şüphelerinin doğduğu hallerde görüşme sonlandırılır.
- Kimlik tespiti sürecinin tamamı kayıt altına alınır ve saklanır.
- Uzaktan kimlik tespitinde yeterli seviyede güvenlik önlemleri alınmalıdır. Yanlış tespit riskini en aza indirecek şekilde kullanılmasını sağlamak aracı kurumun veya portföy yönetim şirketinin sorumluluğundadır.
- Uzaktan veya yüz yüze kimlik tespitinin yapılması sonrasında, müşterilerce gerçekleştirilmek istenen işlemlere yönelik olarak sözleşme ilişkisinin mesafeli olarak kurulabilmesi için, müşterinin sözleşmeyi kuran irade beyanının elektronik ortamda usulüne uygun gerçekleştirilmiş bir kimlik doğrulama sonrasında alınması gereklidir.
Değişiklik Tebliği ile de Kimlik Tespiti Tebliği’ne paralel düzenlemeler getirildi. Buna göre,
- Elektronik ortamda kurulan sözleşmenin bir suretinin müşteriye verilmesi veya müşteri tarafından beyan edilecek elektronik posta adresine iletilmesi veya müşteriye bilgisi verilmek suretiyle sözleşmenin elektronik ortamda erişiminin ve görüntülenebilirliğinin sağlanması zorunlu hale geldi.
- Aracı kurum tarafından elektronik ortamda sunulan yatırım hizmetleri için en az iki bileşenden oluşan kimlik doğrulama mekanizması ve doğrulama kodu uygulaması detaylandırıldı. Başarısız kimlik doğrulama teşebbüsleri, belirli süre işlem yapılmayan oturumlar ve aynı müşteri için aynı anda birden fazla oturum açılması halleri açıklandı.
- Hesap ekstresinin elektronik ortamda da talep edilebileceği ifade edildi.
III-42.1 Sayılı Tebliğ ile III-45.1.b Sayılı Tebliğ yayımı tarihinden itibaren bir ay sonra yürürlüğe girer.
III-42.1 Sayılı Tebliğ’in tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
III-45.1.b Sayılı Tebliğ’in tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.