Bankacılık Kanunu’nda Önemli Değişiklikler Yapıldı
28.05.2022 tarihli ve 31849 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair 7407 sayılı Kanun (“Kanun”) ile bankacılık mevzuatında çeşitli değişiklikler yapıldı. Getirilen yeni düzenlemeler aşağıda kısaca özetlenir:
- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (“TMSF”) tarafından sigorta edilecek fonlar daha önce “kredi kuruluşları nezdlerindeki tasarruf mevduatı ve gerçek kişilere ait katılım fonları” olarak düzenlenmiş iken bu fonların kapsamı “kredi kuruluşları nezdlerindeki resmi kuruluşlar, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlara ait olanlar haricindeki tüm mevduat ve katılım fonları” olarak genişletilmiştir. Bu hükmün yürürlük tarihi 28.08.2022 olarak belirlenmiştir.
- İlgili kredi kuruluşunun hakim ortakları ya da nitelikli pay sahiplerine, bunların kontrolünde bulunan tüzel kişilere, gerçek kişi hakim ortakların ana, baba, eş ve velayet altındaki çocuklarına ait mevduat ve katılım fonu ile diğer hesaplar; ilgili kredi kuruluşunun yönetim veya müdürler kurulu başkan ve üyeleri, genel müdür ve yardımcıları ile bunların tek başına veya birlikte kontrol ettiği tüzel kişiler ve ortaklıklar ile ana, baba, eş ve velayet altındaki çocuklarına ait mevduat ve katılım fonu ile diğer hesaplar sigorta kapsamından çıkartılmıştır.
- Yapılan değişiklikler uyarınca mevduat sigorta rezervinin ulaşması hedeflenen minimum seviyesi, TMSF Kurulu tarafından belirlenir. Bu hükmün yürürlük tarihi 28.08.2022 olarak belirlenmiştir.
- Kredi kuruluşları; sigortalı mevduat ve katılım fonları kapsamında TMSF’ye her türlü bilgiyi vermek ve gerekli sistemleri kurmakla yükümlü hale gelmiştir. Bu hükmün yürürlük tarihi 28.08.2022 olarak belirlenmiştir.
- TMSF’nin idari yapısında değişiklikler yapılmıştır. Bu kapsamda TMSF bünyesinde yeni daire ve müdürlükler kurulacaktır.
- TMSF; 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nda (“Bankacılık Kanunu”) belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde kendisine tahsis edilen kaynaklarını Bankacılık Kanunu ve ilgili diğer kanunlar ile Devlet aleyhine açılan uluslararası davaların takibine ilişkin Cumhurbaşkanlığınca verilen görev ve yetkilerinin gerektirdiği ölçüde, serbestçe kullanabilecektir.
- Kanun, TMSF alacaklarının tahsiline yönelik yetkilerde ve ihale usulüne ilişkin çeşitli değişiklikler içerir. Örnek olarak; TMSF Kurulu’nun ihale bedelinden ödemeye veya ihale alıcısına ödetmeye yetkili olduğu geçmiş dönem borçları bakımından çeşitli şartlar getirilmiştir.
- Son olarak yeni eklenen Geçici Madde 34 uyarınca, tasfiyesi TMSF eliyle yürütülen bankalarda tüm kanuni yükümlülüklerin ifasından sonra tasfiye bakiyesi kalması halinde bu tutarın hissedarlara dağıtımında; dağıtımdan pay alamayacak olan kişiler (örn: bankanın hâkim ortak ve yöneticileri, iştirakleri, yönetim kuruluna üye belirleme ve kontrol imtiyazı veren paylara sahip olanlar) sayılmıştır. Bu kişilere düşen payların Hazine’ye ödeneceği düzenlenir.
28.08.2022 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilen maddeler hariç diğer maddeler Kanun’un yayım tarihi olan 28.05.2022 tarihinde yürürlüğe girer.
Kanun’un tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.