Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmî Gazete’de Yayımlandı
7416 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“7416 sayılı Kanun”) 07.07.2022 tarihli ve 31889 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı.
7416 sayılı Kanun ile “elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı”, “elektronik ticaret hizmet sağlayıcı”, “elektronik ticaret ortamı”, “elektronik ticaret pazar yeri”, “elektronik ticaret bilgi sistemi”, “net işlem hacmi” ve “ekonomik bütünlük” kavramları tanımlanır.
Bu kapsamda yer verilen en temel kavramlar aşağıdaki gibi tanımlanır:
- Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı (“aracı hizmet sağlayıcı”); elektronik ticaret pazar yerinde elektronik ticaret hizmet sağlayıcıların mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapılmasına ya da sipariş verilmesine imkân sağlayan aracı hizmet sağlayıcıdır.
- Elektronik ticaret hizmet sağlayıcı (“hizmet sağlayıcı”), elektronik ticaret pazar yerinde ya da kendine ait elektronik ticaret ortamında mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapan ya da sipariş alan hizmet sağlayıcıdır.
- Elektronik ticaret ortamı; internet sitesi, mobil site veya mobil uygulama gibi elektronik ticaret faaliyetinde bulunulan platformdur.
- Elektronik ticaret pazar yeri, aracılık hizmeti sunulan elektronik ticaret ortamıdır.
7416 sayılı Kanun’un hukuka aykırı içeriklere ilişkin maddesi uyarınca, aracı hizmet sağlayıcı, hizmet sağlayıcının sunduğu içerik ve içeriğe konu mal veya hizmetle ilgili hukuka aykırılıklardan sorumlu değildir. Ancak aracı hizmeti sağlayıcının söz konusu hukuka aykırılıktan haberdar olması halinde, içeriği derhal yayımdan kaldırması ve bu hususu kamu kurum ve kuruluşlarına bildirmesi gerekir. Aynı madde ile, içeriğin fikri ve sınai mülkiyet haklarını ihlali halinde izlenecek şikâyet ve yayımdan kaldırma usulü düzenlenir.
7416 sayılı Kanun aracı hizmet sağlayıcılara ve hizmet sağlayıcılara bazı yükümlülükler öngörür.
(i) 7416 sayılı Kanun uyarınca aracı hizmet sağlayıcıların tümünün tabi olduğu yükümlülükler bulunur. Buna ek olarak;
- bir takvim yılındaki net işlem hacmi on milyar Türk lirasının üzerinde olanların ilaveten tabi oldukları,
- bir takvim yılındaki net işlem hacmi otuz milyar Türk lirasının ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı yüz bin adedin üzerinde olanların ilaveten tabi oldukları,
- bir takvim yılındaki net işlem hacmi altmış milyar Türk lirasının ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı yüz bin adedin üzerinde olanların ilaveten tabi oldukları yükümlülükler düzenlenir.
(ii) 7416 sayılı Kanun ile hizmet sağlayıcıların yükümlülükleri ayrıca düzenlenmez, aracı hizmet sağlayıcıların tabi oldukları yükümlülükler bunlara kıyasen uygulanır. Bu kapsamda, yukarıda yer verilen gruplandırma uygulama alanı bulur.
7416 sayılı Kanun ile getirilen en önemli yükümlülüklerden biri elektronik ticaret lisansı alma yükümlülüğüdür. Söz konusu yükümlülük kapsamında, bir takvim yılındaki net işlem hacmi on milyar Türk lirasını aşan ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı yüz bin adedin üzerinde olan aracı hizmet sağlayıcı, faaliyetine devam edebilmek için Ticaret Bakanlığı’ndan lisans almak ve lisansını yenilemekle yükümlüdür.
Anılan yükümlülüklere aykırılık halinde, birçoğu aykırılığın gerçekleştiği takvim yılından önceki net satış tutarı üzerinden belirlenen nispi para cezaları ve on bin Türk lirasından az ve yirmi milyon Türk lirasından çok olmamak üzere değişen miktarlarda maktu para cezaları uygulanır.
7416 sayılı Kanun ile ayrıca “haksız ticari uygulama” kavramı tanımlanır. Buna göre, aracı hizmet sağlayıcının;
- Hizmet sağlayıcının ticari faaliyetlerini önemli ölçüde bozan,
- Makul karar verme yeteneğini azaltan veya
- Belirli bir kararı almaya zorlayarak, normal şartlarda taraf olmayacağı bir ticari ilişkinin tarafı olmasına sebep olan uygulamalar
haksız ticari uygulama kabul edilir.
Aynı madde kapsamında, her halde haksız ticari uygulama teşkil edecek örnekler sıralanır.
7416 sayılı Kanun hükümleri, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek Ek Madde 2/2(b) ve Ek Madde 2/10 hükmü ile 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek Ek Madde 3 ve Ek Madde 4 kapsamındaki lisans alma yükümlülüğüne ilişkin hükümleri haricinde 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girer.
7416 sayılı Kanun’un tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.