Start-uplar ve Girişim Sermayesi Yatırımları 2023 Ocak-Haziran Raporu

10.07.2023

Yazarlar: Av. Ecem Süsoy Uygun, Av. Hazel Coşkun Baylan, Av. Yağmur Zeytinkaya Öztürk, Av. Defne Pırıldar, Av. Melis Uslu

Start-uplar ve Girişim Sermayesi Yatırımları 2023 Ocak-Haziran Raporu
% 0

2023 Birinci Yarı Döneminde Etkili Olan Gelişmeler

Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemleri ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarının Ödeme Hizmetleri Alanındaki Veri Paylaşım Servislerine İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ[1] ve Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik[2]

01.12.2021 tarihi itibarıyla faaliyette bulunan ödeme ve elektronik para kuruluşlarının Yönetmelik ve Tebliğ ile uyumlu hale gelmekle yükümlü olduğu tarih 30.09.2023’e kadar uzatılır.

Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Asgari Özkaynak Miktarlarının Yeniden Belirlenmesi ile İlgili Tebliğ[3]

Asgari öz kaynak miktarı; (i) fatura ödemelerine aracılık edilmesine yönelik hizmet sunan ödeme kuruluşları için 7.000.000 Türk Lirası, (ii) ödeme hizmeti kullanıcısının ödeme hizmeti sağlayıcıları nezdinde bulunan ödeme hesaplarına ilişkin konsolide edilmiş bilgilerin çevrim içi platformlarda sunulması hizmetini veren ödeme kuruluşları hariç olmak üzere diğer ödeme kuruluşları için 15.000.000 Türk Lirası, (iii) elektronik para kuruluşları için 41.000.000 Türk Lirası olarak belirlenir.

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar[4]

Anılan karar ile dijital dönüşüm destek programı ve yeşil dönüşüm destek programı tanımlanır. Teşvik belgesi kapsamında yatırım harcaması olarak kabul edilen (örn. marka, lisans, know-how) maddi olmayan duran varlıkların oranının, teşvik belgesinde kayıtlı toplam sabit yatırım tutarının %25’ini aşamayacağına ilişkin düzenleme, bu programlara uygulanmaz. Ayrıca söz konusu programlar kapsamında yapılan yatırımlar, beşinci bölgede uygulanan bölgesel destekler kapsamına alınır.

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı[5] 

06.02.2023 tarihinden önce müracaat edilen ve bu tarih itibarıyla süresi devam eden, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illeri ile Sivas ilinin Gürün ilçesinde yapılmakta olan yatırımlar için düzenlenen yatırım teşvik belgelerinin süresi herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın üç yıl uzatılır. 31.12.2024’e kadar başvuruda bulunmak kaydıyla, söz konusu illerde ve ilçedeki yatırım teşvik belgeleri kapsamında, yatırımların finansmanı için kullanılan kredilere ve yapılan finansal kiralama borçlanmalarına ilişkin geri ödeme yükümlülüklerinin, 3/2023 dönemi vadesinden 3/2025 dönemi vadesine kadar yerine getirilememesi halinde, faiz veya kâr payı desteği ödemeleri açısından geri ödeme yükümlülüğünün yerine getirilmemesi yönünde işlem yapılmaz.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ile Ar-Ge veya Tasarım Merkezlerinde Çalışan Personelin Gelir Vergisi Stopajı Teşvikine Konu Edilmek Üzere Söz Konusu Bölge ve Merkezler Dışında Geçirebilecekleri Süreler Hakkında Karar[6]

4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu Geçici Madde 2/3 ile 5746 Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun m. 3/2 kapsamında düzenlenen gelir vergisi stopaj teşviki kapsamında teknoloji geliştirme bölgeleri ve ar-ge tasarım merkezlerinde çalışan personelin teşvike konu edilen toplam çalışma sürelerine uygulanmak üzere söz konusu bölge ve merkezler dışında geçirilen süreler bakımından belirlenmiş olan oran, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca belirlenecek bilişim personeline 01.04.2023 - 31.12.2023 tarihleri arasında %100, bunlar dışındaki personele ise 31.12.2023’e kadar %75 olarak uygulanır.

7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun[7]

7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile getirilen düzenlemeler arasında Kurumlar Vergisi Kanunu Madde 5/1/ç ile yer verilen emisyon primi istisnasına ek vergilendirme getirilmesi yer alır. Bu düzenleme uyarınca 2022 yılında emisyon primli sermaye artırımı yapan şirketler için söz konusu emisyon primi üzerinden %10 oranında ek vergi alınması düzenlenir.

4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun Geçici 2’nci Maddesinin Üçüncü Fıkrası ile 5746 Sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun 3’üncü Maddesinin İkinci Fıkrasında Yer Alan Gelir Vergisi Stopajı Teşviki Kapsamında, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ile Ar-Ge veya Tasarım Merkezlerinde Çalışan Personelin Toplam Sayısına veya Teşvike Konu Edilen Toplam Çalışma Sürelerine Uygulanmak Üzere Söz Konusu Bölge ve Merkezler Dışında Geçirilen Süreler Bakımından Belirlenmiş Olan Oranın, 8/2/2023 Tarihli ve 6785 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Olağanüstü Hal İlan Edilen İllerde 6/2/2023 Tarihinden İtibaren (Bu Tarih Dâhil) Olağanüstü Hal Süresince Yüzde Yüz Olarak Uygulanması Hakkında Karar[8]

Gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında, ar-ge veya tasarım merkezlerinde veya teknoloji geliştirme bölgelerinde çalışanların toplam sayısına veya teşvike konu edilen toplam çalışma sürelerine uygulanmak üzere; söz konusu bölge ve merkezler dışında geçirilen süreler bakımından belirlenmiş oran, olağanüstü hal ilan edilen illerde olağanüstü hal süresince %100 olarak uygulanır.

Olağanüstü Hal Kapsamında Bölgesel Kalkınma ile Yatırım Teşviklerine İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi[9]

Anılan kararname ile olağanüstü hâl ilan edilen yerlerde bölgesel kalkınma alanında alınan tedbirler düzenlenir. 06.02.2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde yapılmakta olan yatırımlar için genel teşvik uygulamaları kapsamında düzenlenen ve 06.02.2023 itibarıyla yatırım süresi biten, tamamlama vizesi yapılmamış yatırım teşvik belgeleri talep alınmaksızın tamamlanmış sayılır. Bununla birlikte, yatırım süresi devam eden yatırım teşvik belgelerinin tamamlanmış sayılması için 12.06.2023’e kadar talepte bulunulması gerekir.

Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar[10]

Anılan karar kapsamındaki destek unsurlarından yararlanan yatırım harcamalarının, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının desteklerinden yararlanamayacağına yer verilir. Kamu kurum ve kuruluşlarının sadece sübvansiyonlu kredi desteğinden veya yatırım kapsamında kullanılan krediyle ilgili başka bir desteğinden yararlanan yatırımların Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Karar kapsamındaki destek unsurlarından yararlanabilecekleri ancak söz konusu krediye bu karar kapsamında yer alan faiz veya kâr payı desteği sağlanmaması gerektiği düzenlenir.

6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un Ek 2’nci, Ek 3’üncü ve Ek 4’üncü Maddelerinde Belirtilen Parasal Eşiklerin Yarısı Oranında Artırılmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı[11]

Anılan karar ile, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve hizmet sağlayıcının yükümlülükleri ile lisans başvurularında esas alınacak parasal eşikler yarısı oranında artırılır.

Payları Girişim Sermayesi Pazarında İşlem Görecek Ortaklıklara İlişkin Esaslar Tebliği (II-16.3)[12]

Anılan tebliğ ile halka açık olmayan anonim şirketlerin Girişim Sermayesi Pazarı’nda işlem görmek üzere sermaye artırımı yoluyla ihraç edilecek paylarının halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcılara satışı düzenlenir.

Dikkat Çeken Mevzuat Değişikliklerine İlişkin Ayrıntılar

Payları Girişim Sermayesi Pazarında İşlem Görecek Ortaklıklara İlişkin Esaslar Tebliği (II-16.3) (Tebliğ)

Tebliğ ile halka açık olmayan anonim şirketlerin Girişim Sermayesi Pazarı’nda işlem görmek üzere sermaye artırımı yoluyla ihraç edilecek paylarının halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcılara satışı düzenlenir.

Payları Girişim Sermayesi Pazarı’nda işlem gören anonim şirketler 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca halka açık ortaklık sayılır. Girişim Sermayesi Pazarı’nda yalnızca sermaye artırımı yoluyla ihraç edilecek paylar işlem görür.

Anonim şirketlerin Girişim Sermayesi Pazarı’nda işlem görebilmesi için;

  • Öncelikle yönetim kurulunun esas sözleşmeyi sermaye piyasası mevzuatına uygun hale getirmek üzere tadil tasarısı hazırlaması ve bu tadil tasarısını Sermaye Piyasası Kurulu’nun onayına sunması gerekir.
  • Ardından genel kurulca sermayenin artırılmasına ve yeni pay alma haklarının kısmen ya da tamamen sınırlandırılmasına ilişkin karar alınır. Kayıtlı sermaye sisteminin uygulandığı durumlarda ise söz konusu işlemler yönetim kurulunca yerine getirilir.
  • İzahname hazırlanır ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun onayına sunulur. İzahnamenin hazırlanmasında İzahname ve İhraç Belgesi Tebliği’nin (II-5.1) izahnameye ilişkin hükümleri kıyasen uygulanır.

Girişim Sermayesi Pazarı’nda payları işlem görecek şirketlere ilişkin finansal eşikler öngörülür. Buna göre, payları Girişim Sermayesi Pazarı’nda işlem görecek şirketlerin özel bağımsız denetimden geçmiş, payların satışa sunulacağı yıldan önceki yıla ait finansal tabloları itibarıyla; (i) aktif toplamının en az 20.000.000 Türk Lirası tutarında olması, (ii) net satış hasılatının en az 10.000.000 Türk Lirası tutarında olması, (iii) kayıtlı sermaye sistemine geçmek için ise tescil edilmiş sermayesinin en az 10.000.000 Türk Lirası tutarında ve tamamının ödenmiş olması gerekir.

Payları Girişim Sermayesi Pazarı’nda işlem gören şirketlerin birleşme veya bölünme işlemlerine taraf olması halinde işleminin tescili ile birlikte bu ortaklıklar başkaca bir işleme gerek kalmaksızın Sermaye Piyasası Kanunu kapsamından çıkmış ve payları borsa tarafından Girişim Sermayesi Pazarı’ndan çıkarılmış sayılır.

Dikkat Çeken Start-up ve Girişim Sermayesi Yatırımlarına Genel Bakış

Türkiye’de 2023 yılının ilk çeyreğinde tohum, erken ve sonraki girişim sermayesi aşamalarında 55 işlem için 56.000.000 ABD Doları yatırım yapıldı. 11.000.000 ABD Doları tutarındaki kripto token işlemi de dahil edildiğinde toplam tutar 67.000.000 ABD Dolarına ulaştı[13].  

Son dönemde birçok Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) kurulmasına ve kitlesel fonlama platformlarının faaliyete geçmesine rağmen, yatırımlar her aşamada önemli ölçüde azaldı. Bunun başlıca nedeninin ise küresel ekonomik kriz ve Şubat ayında yaşanan deprem felaketi sonrasında ertelenen yatırımlar olduğu düşünülüyor. Öte yandan, tohum öncesi ve tohum aşamasındaki para bolluğu sonraki aşamalara yansımadığından Türkiye’deki birçok deneyimli fon, finansmanlarının bir kısmını Seri A ve sonrası için Avrupa’ya kaydırdı[14].

Türkiye’de Aşamalara Göre İşlem Etkinlikleri (İşlem Tutarları)

Türkiye’de Aşamalara Göre İşlem Etkinlikleri (İşlem Sayısı)

2023 yılının ilk çeyreğinde dikkat çeken konular aşağıda özetlenir[15]

  • İşlem sayısı açısından oyun, SaaS (hizmet olarak yazılım), IoT (nesnelerin interneti), fintech ve enerji; işlem büyüklüğü açısından ise SaaS (hizmet olarak yazılım), perakende teknolojisi, yapay zekâ, görüntü işleme ve oyun öne çıkan konular oldu.
  • Yatırım alan 55 yatırımdan dokuzu, kadın girişimciler tarafından kurulmuştu.
  • 12 girişim, kitlesel fonlama platformları aracılığıyla toplam 3.500.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • Yaklaşık her beş işlemden birine yabancı yatırımcı katıldı. Her iki yatırımdan birinde GSYF yatırımcı olarak bulundu. 

Türkiye’deki Hisse Bazlı Kitlesel Fonlamalar

GSYF Katılımlı Türkiye Girişim Sermayesi İşlem Hareketleri

  • Türk girişimlerin Türk veya yabancı girişimleri satın alması ve Türkiye’deki bir girişimin halka açılması dikkat çeken gelişmeler oldu.

  • Oyun yatırımlarının kazandığı ivme 2023’ün ilk çeyreğinde önemli ölçüde yavaşladı. Oyun yatırımlarında bir önceki yıl ilk beşte yer alan Türkiye, 2023’ün ilk çeyreğinde 13. sıraya geriledi.

Yerli ve/veya Türkiye Bağlantılı Start-up ve Girişim Sermayesi Yatırımları

Migros[16]

Migros, Migros Up ortak inovasyon kapsamında Wamo’yu birlikte geliştirdiği girişim Hergele Mobility’e 2.300.000 Türk Lirası yatırım yaptı.

BlockGate[17]

Oyun ve teknoloji girişimi BlockGate 5.000.000 ABD Doları değerleme ile tohum öncesi yatırımı aldı. İstanbul merkezli girişim, blockchain tabanlı oyunlar ile mobil oyunlar geliştirmektedir.

Insider[18]

Türkiye’nin ilk yazılım unicornu Insider, MindBehind’ı satın aldı. Diyalog bazlı mesajlaşma platformu olan MindBehind, WhatsApp Business ürünleri geliştirir.

Apphic Games[19]

Yerli mobil oyun girişimi Apphic Games, Lima Ventures’tan tohum yatırım aldı. Apphic Games, aldığı yatırımı oyunların pazarlama süreçlerinde kullanacağını duyurdu.

Leadport[20]

Müşteri ağı yönetimi platformu olan Leadport, melek yatırımcılardan 25.000.000 Türk Lirası değerleme üzerinden yatırım aldı. Girişim, potansiyel müşteri ile firma yetkililerini bir araya getirmeyi, satış ve büyümeyi destekler hizmetler sunmayı amaçlar.

Co Print[21]

3D yazıcı teknolojileri girişimi Co Print, kitlesel fonlama kampanyasında 12.000.000 Türk Lirası yatırım aldı. Girişimin ikinci yatırım turunda Baykar Teknoloji CEO’su Haluk Bayraktar ve diğer önemli isimler yer aldı.

TrabTech[22]

3D yazıcı teknolojisi ile implant üreten TabTech 6.600.000 ABD Doları değerleme ile yatırım aldı. Yapay zeka destekli implant teknolojileri geliştiren girişim, 2013 yılında ODTÜ Teknokent’te kuruldu.

YAMY Studio[23]

YAMY Studio, Londra merkezli UP Venture Capital’den 4.000.000 ABD Doları değerleme üzerinden yatırım aldı. 120’den fazla mobil oyun geliştiren yerli oyun şirketi, faaliyetlerini İstanbul’da sürdürmektedir.

PlusDISC[24]

Sakarya Teknopark’ta kurulan PlusDISC 9.000.000 Türk Lirası yatırım aldı. PlusDISC, işe alım, terfi ve rotasyon gibi insan kaynakları uygulamalarında kişilik analizi yapılabilmesine olanak sağlar.

Yemece[25]

Ankara merkezli girişim Yemece, 20.000.000 Türk Lirası değerleme üzerinden ön tohum yatırımı aldı. Anılan girişim, müşterilerine kendi menülerini tasarlama, aylık yemek tercihlerini önceden planlayabilme imkânı sunar.

BinBin[26]

BinBin, İtalya, Belçika, Avusturya, Almanya ve Türkiye’de e-moped ve e-bisiklet hizmeti sunan Go Sharing’i satın aldı. Anılan işlemle beraber yerli mobilite şirketi BinBin Hollanda, Belçika, Almanya ve Avusturya’yı faaliyet gösterdiği ülkeler arasına dahil etmiş oldu.

NetKasam[27]

NetKasam, IQ Money şirketinden 3.200.000 ABD Doları yatırım aldı. Geleneksel muhasebe yazılımlarının e-ticaret platformlarına yaşattığı zorlukları ortadan kaldırmayı hedefleyen NetKasam, KOBİ’lerin dijital dönüşümüne ve e-ticaret operasyonları üzerinde çalışır. Online muhasebe, e-ticaret ve pazar yeri entegrasyonları, kredi kartı ve kapıda ödeme ile satış, online tahsilat sistemi ve kargo entegrasyonları gibi hizmetler geliştirir.

Paxie Games[28]

Direnç Çelik, Hüseyin Anıl Özmen, Refik Anıl Bulut ve Sare Başel tarafından 2021 yılında kurulan ve mobil oyunlar geliştiren Paxie Games, Ludus Ventures liderliğinde gerçekleşen yeni yatırım turunda 3.000.000 ABD Doları yatırım aldı.

Frantic Games[29]

2022 yılında Kürşad Can Mutlu, Ali Dal, Anıl Duyal Baydır ve Alican Sayan tarafından kurulan yerli mobil oyun girişimi Frantic Games, Vgames liderliğinde gerçekleşen tohum öncesi yatırım turunda 2.400.000 ABD Doları yatırım aldı.

SunGreenH2[30]

Sürdürülebilirlik ve sıfır emisyon sağlamak üzere hidrojen ekipmanları üreten Singapurlu girişim SunGreenH2, Sabancı Holding’in Kurumsal Girişim Sermayesi Fonu olan Sabancı Ventures liderliğinde 1.500.000 ABD Doları yatırım aldı. Sabancı Ventures tarafından ise, 800.000 ABD Doları yatırım aldı.

Ollang[31]

ABD merkezli Ollang, aralarında Join Venture’dan Koray Bahar, Arya Melek Yatırım ağından Ahu Serter gibi melek yatırımcılar ve Orkun Işıtmak’ın da bulunduğu tohum yatırım turunda 1.500.000 ABD Doları yatırım aldı. Anılan girişim, altyazı çevirileri ve dublaj hizmeti sunar, altyazı ve dublaj maliyetlerini düşüren ve süreci hızlandıran çözümler geliştirir.

Flowla[32]

İngiltere merkezli Flowla, Antler, Fuel Ventures, ScaleX Ventures ve Logo Ventures’ın katıldığı yatırım turunda 1.300.000 ABD Doları yatırım aldı. Flowla, satış dokümanları, aksiyonları ve iletişimi tek bir platformda toplayarak alıcı ile satıcı tarafından yürütülen süreci iyileştiren çözümler sunar.

Hubtic[33]

Uluslararası taşımacılıkta dijital çözümler geliştiren Almanya merkezli Hubtic, Kloepfel Consulting kurucularının aile ofisi, Bilişim Vadisi GSYF, APY Ventures ve melek yatırımcıların katıldığı tohum yatırım turunda 1.300.000 ABD Doları yatırım aldı. Hubtic, Avrupa taşımacılık ağını genişletmeyi, lojistik süreçlerini etkinleştirmeyi ve tüm dünyada hizmet vermeyi hedefler.

Missafir[34]

Ev kiralama platformu Missafir, 26.000.000 ABD Doları değerleme üzerinden 1.100.000 ABD Doları yatırım aldı. Seri A öncesi yatırım turunda Ege Yapı Teknoloji Girişim de Missafir’in yatırımcıları arasına katıldı. Geçen sene % 1100 büyüme gösteren şirket, üç ülkede faaliyet gösteriyor.

HockeyStack[35]

2020 yılında kurulan HockeyStack, birçok girişime erken aşama yatırımcı olan Y Combinator’ın yeni dönemine katılmaya hak kazandı ve Y Combinator’dan 500.000 ABD Doları yatırım aldı. HockeyStack, B2B şirketlerin müşteri edinim kanallarını ve satış yollarını analiz eden bir SaaS (hizmet olarak yazılım) platformudur ve B2B şirketlerin satış ve pazarlama aktivitelerini optimize etmek üzere hizmet sağlar.

Fit Brokoli[36]

Kişisel beslenme danışmanlığında yeni bir model yaratan Fit Brokoli, Amazon Başkan Yardımcısı (Vice President) ve Prime Video Genel Müdürü Cem Şibay’ın kişisel yatırım şirketinden 400.000 ABD Doları yatırım aldı. 2022’nin başında Romanya operasyonunu başlatan Fit Brokoli aldığı yatırımla Avrupa pazarındaki yerini hazırlamayı hedefliyor.

BiSU[37]

Su siparişlerini dijitalleştiren bir girişim olarak karşımıza çıkan BiSU’nun yeni yatırım turu 100.000.000 ABD Doları değerleme üzerinden gerçekleşti. Yatırımın şirketin dağıtım yaptığı depo ağını genişletmek için kullanılacağı belirtildi. Şirketin konkordato ilan ettiği sosyal medya hesaplarından 02.05.2023 tarihinde duyuruldu.

Techsign[38]

echsign Seri A öncesi yaptığı ara yatırım turunda Papara’dan 30.000.000 ABD Doları değerleme üzerinden yatırım aldı. Techsign aldığı yatırımı global ölçekte büyümek için kullanacağını duyurdu. Bir teknoloji şirketi olan girişim, dijital imza ve kimlik doğrulama hizmeti sunar.

HUBBOX[39]

Otomasyon sistemlerinin uzaktan yönetimini sağlayan HUBBOX, Keiretsu Forum Türkiye’den 7.000.000 ABD Doları değerleme üzerinden yatırım aldı. Anılan girişim, depreme yönelik ürünler geliştirmekte, IoT cihaz ve servisleri sağlamaktadır.

Diginak.com[40]

Diginak.com, idacapital’den 5.250.000 ABD Doları değerleme ile ikinci tohum yatırımını aldı. Bir dijital nakliye platformu olan Diginak.com, yılın ilk çeyreğinde iki kat büyüdüğünü duyurdu.

VireUp[41]

2019 yılında kurulan ve işe alım süreçlerini dijitalleştiren VireUp 3.250.000 Pound değerleme üzerinden yatırım aldı. Yatırım turuna Startup Wise Guys, Naseem Malik ve bir Türk melek yatırımcı katılan VireUp aldığı yatırımı ürünün geliştirilmesi ve pazarlama faaliyetlerinin genişletilmesi için kullanacağını duyurdu.

Goddess[42]

Bir FemTech girişimi olan Goddess, 2.000.000 ABD Doları değerleme üzerinden yatırım aldı. Anılan girişim, 2021 yılında Nil Keskin Keleş, Sarp Keskin ve Volkan Kırtok tarafından kuruldu. Goddess, cinsiyet eşitliğini esas alarak, kadınların güçlenmesine odaklanan içerik ve teknolojiler üretir.

Lonca[43]

Toptan moda ticaretinde dijitalleştiren çözümler geliştiren Lonca, 500 Emerging Europe liderliğinde gerçekleşen tohum yatırım turunda 1.700.000 ABD Doları yatırım aldı. Anılan girişim, müşterilerine ödeme ve kargo konusunda çözümler sunar, dünyanın pek çok noktasına gönderim gerçekleştirir.

Gulliver Games[44]

Geçtiğimiz yıl ilk oyunu olan Restaurant Tycoon – Idle Game’i piyasaya çıkaran Gulliver’s Games tohum yatırım turunda 1.500.000 ABD Doları yatırım aldı. Yatırım Boğaziçi Ventures ve March Capital’den geldi.

Bottobo Robotics[45]

2019’da kurulan Bottobo Robotics, Eksim Ventures liderliğinde gerçekleşen ilk yatırım turunda 1.750.000 ABD Doları yatırım aldı. Girişim, otonom mobil robotlar (AMR) konusunda donanım ve yazılım çözümleri sunar, yapay zekâ tabanlı servis robotları üretir.

Waste Log ve Voltla[46]

Atık süreçlerini dijitalleştiren Waste Log ile elektrikli araç sahiplerine yönelik çözümler geliştiren Voltla’ya Akbank+ programı kapsamında 500.000 ABD Doları yatırım yapıldı.

New Me[47]

Sağlık turizmi ile Türkiye’yi ziyaret edeceklere yönelik hizmetler geliştiren New Me, 500.000 ABD Doları yatırım aldı. Yatırım turuna Keiretsu Forum Türkiye, TRAngels, Angel Effect, Alemşah Öztürk ve Claus Bollrath da katıldı. Anılan girişim, tedavi ve sağlık kurumlarına ilişkin birçok süreçte kullanıcılarına hizmet sunar.

Pazardan[48]

2021 yılında Burak Sıraç, Bora Gündüz ve Okan Tübek tarafından kurulan Pazardan, Startup Burada platformunda gerçekleştirdiği paya dayalı kitle fonlama turunda 4.937.417 Türk Lirası yatırım aldı. Pazardan, tüketicilerin semt pazarlarından sipariş vermesine olanak sağlar.

Finekra[49]

Finekra, Girişim Sermayesi liderliğinde gerçekleşen yatırım turunda 5.000.000 ABD Doları üzerinde değerleme ile yatırım aldı. Bir açık bankacılık girişimi olan Finekra, işletmelerin banka süreçlerine yönelik çözümler sunar.

Thundra[50]

Berkay Mollamustafaoğlu ve Serkan Özal tarafından kurulan Thundra, ABD merkezli bir yazılım şirketi olan Catchpoint Invests tarafından satın alındı. Catchpoint Invests, anılan girişim tarafından geliştirilen teknolojileri bünyesine katarak kendi ürünlerinde kullanmayı hedefler.

DefensX[51]

Halis Osman Erkan ve Murat Demirten tarafından kurulan ABD merkezli DefensX, Revo Capital’dan yatırım aldı. Anılan girişim siber güvenlik alanında çalışmalar yürütür.

StartersHub[52]

StartersHub 2022 yılında yedi yatırım gerçekleştirdiğini duyurdu. 2021 yılında ise, 13 girişime toplamda 1.000.000 ABD Doları yatırım yapmıştı.

Insider[53]

Insider, QIA ve Esas Holding’den 105.000.000 ABD Doları yatırım aldı ve aldığı toplam fon miktarı 274.000.000 ABD Dolarına ulaştı.

Saha Robotik[54]

Saha Robotik, 3.000.000 ABD Doları yatırım aldı. Otonom servis ve teslimat robotları geliştiren girişim, aldığı yatırımı seri üretim ve yurt dışı açılımı için kullanacağını ifade etti.

Bundle Kitchen[55]

Bundle Kitchen, Nuwa Capital liderliğinde gerçekleşen tohum yatırım turunda 1.250.000 ABD Doları yatırım aldı. Sanal mutfak girişimi olan Bundle Kitchen, yiyecek-içecek sektöründe farklı markalarla çalışır.

Büyütech[56]

Kamera teknolojileri konusunda çalışan Büyütech 600.000 ABD Doları yatırım aldı. Girişim, aldığı yatırımla Bilişim Vadisi’nde kurduğu otomotiv sınıfı kamera fabrikasını genişletmeyi hedefler.

Werover[57]

Yenilenebilir enerji konusunda dijital çözümler geliştiren Werover, Simya VC’den 350.000 ABD Doları yatırım aldı.

eTaşın[58]

eTaşın, çıktığı tohum yatırım turunda 365.000 ABD Doları yatırım aldı. Girişim, anahtar teslim ev ve ofis taşıma hizmeti sunar.

Beynex[59]

Bilişsel sağlığa odaklanan beyin sağlığı girişimi Beynex 4.000.000 Euro değerleme ile yatırım aldı. Beynex, demans vakalarına yönelik çözümler sunarak kullanıcılarının bilişsel sağlığını iyileştirmeyi amaçlar.

Fuse Games[60]

Fuse Games tohum öncesi yatırım turunda 2.000.000 ABD Doları yatırım aldı. Girişim, yapay zekâ ve yeni teknolojilerden yararlanarak kişiselleştirilmiş oyunlar geliştirmeyi hedefler.

Basefunder[61]

Kitle fonlama platformu Basefunder, 7.500.000 ABD Doları değerleme üzerinden yatırım aldı. Basefunder bugüne kadar beş girişimin kitle fonlamasına öncülük etmiştir.

Alternatif SuperApp[62]

B2B ve B2C müşterilere çeşitli dijital hizmetler sunan Alternatif SuperApp, 62.500.000 ABD Doları değerleme üzerinden 4.700.000 ABD Doları yatırım aldı. Girişim, aldığı yatırım ile sürdürülebilirlik ve inovasyon gibi konularda çalışacaklarını ifade etti.

Param[63]

Param, Univera ve bağlı iştiraki Univis’i bünyesine kattı. Anılan girişim, kurduğu yeni iş birlikleri ile finansal teknoloji alanında büyümeyi hedefler.

iUGO[64]

iUGO, Otokoç Otomotiv’den 1.000.000 ABD Doları yatırım aldı. Anılan girişim, araç takip sektörüne ilişkin çeşitli algoritmalar geliştirir. Yatırımın mobilite ekonomisini geliştireceği ve Otokoç Otomotiv’in bağlantılı araçlar projesine katkı sunacağı değerlendirilir.

Payrails[65]

Emre Talay’ın kurucuları arasında yer aldığı ve Berlin’de kurulan Payrails 14.400.000 ABD Doları yatırım aldı. Girişim, fintech, dijital hizmetler ve ödeme ortamının basitleştirilmesi gibi çeşitli hizmetlere odaklanır.

Fazla[66]

Fazla, Esor Investment ve 212 liderliğinde, 43.000.000 ABD Doları değerleme üzerinden gerçekleşen yatırım turunda 6.000.000 ABD Doları yatırım aldı. Anılan girişim, gıda israfının önlenmesi, döngüsel ekonomi ve atık yönetimi gibi konularda çalışma yürütür.

Getir[67]

Getir, n11.com’un bütün hisselerini satın aldı. Getir 2022’de Almanya merkezli rakibi Gorillas’ı 1.200.000.000 ABD Dolarına satın almıştı.

Öncü GSYO[68]

Doğan Holding tarafından kurulan Öncü GSYO’nun sermayesi, 2.500.000.000 Türk Lirası bedelli sermaye artırımı ile toplam 5.300.000.000 Türk Lirası oldu.

Spektra Games[69]

Spektra Games, Ludus Ventures ve The Games Fund liderliğinde gerçekleşen yatırım turunda 1.250.000 ABD Doları yatırım aldı. Girişim, mobil yarış ve simülasyon oyunları üretir.

Raporu pdf formatında indirmek için tıklayınız.

Kaynakça

Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.

Diğer İçerikler

Değişen E-Ticaret Mevzuatına Uyum Rehberi
Yayınlar
Değişen E-Ticaret Mevzuatına Uyum Rehberi

Yazarlar: Av. Ecem Süsoy Uygun, Av. Nil Zeren Özdemir, Av. Merve Demirkaya

Ticaret Hukuku 10.03.2023
Start-uplar ve Girişim Sermayesi Yatırımları 2022 Temmuz-Aralık Raporu
Yayınlar
Start-uplar ve Girişim Sermayesi Yatırımları 2022 Temmuz-Aralık Raporu

Yazarlar: Av. Ecem Süsoy Uygun, Av. Hazel Coşkun Baylan, Av. Defne Pırıldar, Av. Yağmur Zeytinkaya Öztürk

Ticaret Hukuku 18.01.2023
Start-uplar ve Girişim Sermayesi Yatırımları 2022 Ocak-Haziran Raporu
Yayınlar
Start-uplar ve Girişim Sermayesi Yatırımları 2022 Ocak-Haziran Raporu

Yazarlar: Av. Ecem Süsoy Uygun, Av. Hazel Coşkun Baylan, Av. Defne Yıldırım, Av. Yağmur Zeytinkaya Öztürk

Ticaret Hukuku 06.07.2022

Yaratıcı hukuk çözümleri için iletişime geçin.