Start-uplar ve Girişim Sermayesi Yatırımları 2023 Temmuz-Aralık Raporu

25.01.2024

Yazarlar: Av. Ecem Süsoy Uygun, Av. Hazel Coşkun Baylan, Av. Yağmur Zeytinkaya Öztürk, Av. Defne Pırıldar, Av. Melis Uslu

Start-uplar ve Girişim Sermayesi Yatırımları 2023 Temmuz-Aralık Raporu
% 0

2023 İkinci Yarı Döneminde Etkili Olan Gelişmeler

İstanbul Finans Merkezi Yönetmeliği[1]

22.6.2022 tarihli ve 7412 sayılı İstanbul Finans Merkezi Kanunu uyarınca çıkarılan Yönetmelik ile Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası finansal rekabet gücünü artırmak, finansal piyasalar ile ürün ve hizmetlerin gelişmesine ve derinleşmesine katkı sağlamak üzere kurulan İstanbul Finans Merkezinin yönetilmesi, işletilmesi, katılımcı belgesi verilmesi ve tek durak büronun işleyişi ve anılan kanunun uygulanmasına dair usul ve esaslar belirlenir. Yönetmelik Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girer.

Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ[2]

Anılan değişiklik uyarınca yurt içinde yerleşik gerçek kişiler ile tüzel kişilerin 30.06.2023 tarihinden itibaren bankalarda mevcut ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilecektir. Bu tebliğ, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girer.

2023 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2024 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğine İlişkin Karar[3]

Anılan karar ile tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliği ile sektörün daha rekabetçi bir yapıya kavuşması, verim ve kalitenin artırılması ve uygulanan politikaların etkinliğinin artırılması amaçlanır. Bitkisel ürünlerin, hayvansal üretimin, su ürünleri üretiminin desteklenmesi; kırsal kalkınma, tarımsal araştırma ve geliştirme çalışmalarının teşviki konusunda düzenlemeler içerir. Karar, 01.01.2023 tarihinde geçerli olmak üzere Resmî Gazete’de yayımlanmakla yürürlüğe girer.

Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik[4]

Yapılan değişiklik ile “dijital cüzdan”, “kartlı sistem kuruluşu”, “nitelikli hizmetler” tanımları eklenmiş ve bu kapsamdaki usul ve esaslar düzenlenmiş; müşteri onayı alınması, ödeme emri başlatma hizmeti, ödeme hizmet sağlayıcıları arasında kurulan işletim birlikteliği ve altyapı hizmetleri, pay edinim ve devirleri, kuruluşların faaliyet alanları ve iş modelleri, ödeme aracı ve kartlı sistem kuruluşları gibi hususlarda yeni düzenlemeler getirir. Yönetmelik m. 23, 31.03.2024 tarihinde, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yatırım Projelerinin Stratejik Öncelik ve Teknik Değerlendirmesine Dair Tebliğ[5]

Anılan Tebliğ, aracı bankalar kanalıyla sağlanan finansal imkanlardan yararlanmak için başvuru yapacak projelere ilişkin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılacak stratejik öncelik ve teknik değerlendirmeye dair usul ve esasları belirler. Anılan tebliğ ile Bakanlık değerlendirmesini almak üzere yapılacak başvurular ile ilgili değerlendirme ve izleme süreçleri düzenlenir. Bu tebliğ ise, Resmî Gazete’de yayımlanmakla yürürlüğe girer.

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ[6]

Anılan Tebliğ ile 20.6.2012 tarihli ve 28329 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1) m. 13/3 yürürlükten kaldırılmış ve Tebliğ m. 23/9 değiştirilmiştir. Bu değişikliğe göre genel teşvik uygulamaları kapsamında desteklenen elektrik enerjisi üretimine yönelik yatırımların ve bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında desteklenen güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik enerjisi üretimine yönelik yatırımların tamamlama vizesi, firmanın teşvik belgesine konu yatırıma ilişkin ilgili kurum tarafından düzenlenen geçici kabul belgesinin tasdikli sureti ile asgari sabit yatırım tutarının ve bölgesel yatırım teşvik belgelerinin bölgesel destek sınıfı niteliğinin sağlandığına ilişkin EK-11’de yer alan, “Elektrik Enerjisi Üretimi Yatırımlarında Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamı Harcamaların Tespitine İlişkin Yeminli Mali Müşavir Raporu”nu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ibraz etmesi halinde yapılmış sayılır. Bu Tebliğ Resmî Gazete’de yayımlanmakla yürürlüğe girer.

Dikkat Çeken Start-up ve Girişim Sermayesi Yatırımlarına Genel Bakış

2023’ün ilk dokuz ayında, tohum, erken ve geç aşama Start-up’lar 219 işleme konu oldu ve toplamda 154 milyon dolar yatırım aldı. 106,6 milyon dolar tutarındaki paya dönüştürülebilir tahvil işlemleri ile 11 milyon dolar tutara ulaşan kripto token işlemleri eklendiğinde, toplam yatırım 272 milyon dolara ulaştı.

İşlem sayısı ve hacmi, pandemi öncesi dönem üzerinde seyretse de işlem değerleri, pandemi dönemi altında kaldı.[7]

Türkiye’de Melek ve Girişim Sermayesi Yatırımları

2023 yılının üçüncü çeyreğinde toplam yatırım tutarı, bir önceki çeyreğe kıyasla %47 oranında azaldı.[8] Üçüncü çeyreğe ait toplam yatırım tutarı ise, son 13 çeyreğin en düşüğü oldu. 2023 yılının üçüncü çeyreğinde Türkiye, Avrupa ile Orta Doğu/Kuzey Afrika bölgelerinde en fazla tohum aşaması yatırımı alan ülkeler arasında İngiltere, Almanya ve Fransa'nın ardından dördüncü sırada yer aldı.[9] Startup Genome tarafından hazırlanan 2023 yılı raporuna göre İstanbul güçlü başlangıçlar listesinde birinci sırada yer aldı.[10]

Türkiye’de Aşamalara Göre İşlem Etkinlikleri (İşlem Tutarları)

Türkiye’de Aşamalara Göre İşlem Etkinlikleri (İşlem Sayısı)

  • İşlem hacmi bakımından, SaaS, yapay zekâ, oyun, perakende teknolojisi ve enerji; işlem sayısı bakımından oyun, yapay zekâ, SaaS, enerji ve Fintech 2023’ün ilk üç çeyreğinde öne çıkan konular oldu.[11]
  • 2023 yılının ilk dokuz ayında 21 girişim, kitlesel fonlama platformları aracılığıyla toplam 363.000 ABD Doları yatırım aldı. Bu tutar geçen sene ortalaması üzerindedir.[12]
  • Yine aynı dönemde, yaklaşık her iki işlemden birine bir girişim sermayesi yatırım ortaklığı katıldı.[13]

Türkiye’de En Fazla Yatırım Alan Girişimler (İşlem Hacmine Göre)

Türkiye’de En Fazla Yatırım Alan Girişimler (İşlem Sayısına Göre)

  • MRT ve E-Bebek'in halka arzı ile Param ve Papara’nın yurt dışında gerçekleştirdiği satın almalar, 2023 yılının ikinci yarısında dikkat çeken gelişmelerden oldu.[14]
  • Insider, Mayıs ayında Esas Holding’den aldığı 105.000.000 Amerikan Dolarlık yatırım ile en çok yatırım alan yerli şirket oldu.[15]
  • 2012 yılında kurulan ve enerji izleme ve yönetiminde çözümler geliştiren inavitas’ın Alfasolar Teknoloji Yatırımları A.Ş.’den 12.500.000 Amerikan Doları yatırım alması enerji alanında dikkat çeken işlemlerden oldu.[16]
  • Gıda sektöründe, en fazla yatırım alan şirket ise, 6.000.000 Amerikan Doları yatırım ile Fazla oldu.[17]
  • Boyner Grup çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Hopi, Param ortaklığı ve yatırımı ile güçlendi. Param, 100 milyon dolar değerleme ile Hopi'ye yatırım yaptı.[18]

Türkiye’de Satın Alma ve Yatırım İşlemleri

Yerli ve/veya Türkiye Bağlantılı Start-up ve Girişim Sermayesi Yatırımları

DraftWise[19]

  • Türk kuruculara sahip yapay zekâ girişimi DraftWise, Earlybird liderliğinde tohum yatırım turunda 5.000.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • 2020 yılında kurulan yapay zekâ girişimi, avukatların sözleşmeleri Microsoft Word üzerinden daha hızlı hazırlamasına ve incelemesine yardımcı olur. 

Rierino[20]

  • Yerli teknoloji girişimi Rierino, Tacirler Portföy Gelecek Etki Fonu’ndan 1.250.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • Rierino, başta e-ticaret sektörüne odaklanarak, şirketlerin müşteri beklentilerine hızlı çözümler geliştirmesine ve süreçlerinin esnek olmasına yardımcı olur. 

Papara[21]

  • Papara, İspanya merkezli neobank Rebellion’ı satın aldı.
  • Rebellion, fiziksel şubesi olmadan, sadece mobil ve internet üzerinden faaliyet göstererek para transferi, ön ödemeli kart, Cashback gibi finansal ürün ve hizmetler sunar.

mutlumesaj[22]

  • Yapay zekâ destekli motivasyon uygulaması mutlumesaj, kitle fonlaması ile 60.000.000 Türk Lirası değerleme üzerinden 6.000.000 Türk Lirası yatırım topladı.
  • 2022 yılında dijital sağlık uygulaması olarak kurulan mutlumesaj, kullanıcılarıyla etkileşim kurarak kullanıcıların duygu durumunu anlar, kullanıcılarına birçok alanda motivasyon sağlar.

Pusula[23]

  • Eğitim teknolojileri geliştiren Pusula, 46.960.000 Türk Lirası değerleme üzerinden yatırım aldı.
  • Şirket, yapay zekâ desteği ile metaverse ortamında müfredat temelli eğitim ve farklı formatlarda kitap içerikleri sunmaktadır. 

Rafinera Cloud Kitchen[24]

  • Rafinera Cloud Kitchen, 550.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • Teknoloji ve yemeği bir araya getiren Rafinera Cloud Kitchen, merkezi bir mutfak ve bu mutfağa bağlı çok sayıda uydu mutfaktan oluşur. 

Segmentify[25]

  • Müşteri etkileşimi platformu Segmentify, Koç GSYF ve Sabancı Ventures’tan yatırım aldı. Böylece şirketin almış olduğu toplam yatırım 8.000.000 ABD Doları’na ulaştı.
  • 2015 yılında kurulan Segmentify, online alışveriş siteleri için yapay zekâ temelli kişiselleştirilmiş çözümler sunuyor. 

Collective[26]

  • Finansal yönetim platformu Collective, B serisi yatırım turunda 50.000.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • Şirket özellikle freelance çalışanlara finansal tavsiyeler, muhasebe hizmetleri, vergilerin düzenlenmesi ve potansiyel vergi tasarruflarının hesaplanması gibi çözümler üretiyor.

SmartPulse[27]

  • SmartPulse, yaklaşık 18.000.0000 ABD Doları değerleme üzerinden Toshiba’nın enerji kolu Energy Systems & Solution Corporation'dan yatırım aldı.
  • SmartPulse, kısa vadeli elektrik ticareti ve yönetimi için bulut tabanlı B2B hizmet sunar.

Testinium[28]

  • Test otomasyon yönetim çözümü Testinium, Logos Portföy'den yatırım aldı.
  • Şirket, yazılım testi ve kalitesi çözümleri konusunda bankacılık, e-ticaret, havayolları, telekom ve otomotiv sektörlerinde çalışan birçok şirkete hizmet vermektedir. 

Thingtrax[29]

  • İngiltere merkezli IoT tabanlı üretim takip platformu geliştiren Thingtrax’e yapılan 4.300.000 Sterlin büyüklüğündeki yatırım İnci Holding’in stratejik yatırımcısı olduğu Vinci Girişim Sermayesi’nin de katılımıyla gerçekleşti.
  • Thingtrax, üretim hatlarını, makine ve ekipmanları izleyerek gerçek zamanlı analiz yapar. Böylece, üretimde verimliliğin artırılması hedeflenir. 

MNG Kargo[30]

  • Almanya merkezli DHL Group, MNG Kargo’nun hisselerinin tamamını satın almak üzere anlaşma imzaladı.
  • İşlemin tamamlanması için, Rekabet Kurumu'nun ve Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu'nun onayı beklenmektedir. 

Zest Cloud Kitchens[31]

  • Yerli bulut mutfak girişimi Zest Cloud Kitchens, tohum öncesi yatırım turunda 8.000.000 ABD Doları değerleme ile melek yatırımcılardan 450.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • Yapay zekâ odaklı yerli bulut mutfak girişimi, tamamen paket servis için tasarlanmış markalar üretir ve bunları işletir. 

Finceptor[32]

  • Finceptor, Keiretsu Forum Türkiye melek yatırımcılarından 3.500.000 ABD Doları değerleme üzerinden yatırım aldı.
  • Web3 sermaye ve likidite finansman girişimi Finceptor, Türkiye ve Asya'daki en büyük Web3 yatırımcı topluluklardan biri haline gelmeyi hedeflemektedir. 

MotionWorks[33]

  • Yapay zekâ ile desteklenen video ve reklam altyapıları geliştiren MotionWorks, APY Ventures Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Fonu’ndan 300.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • Anılan girişim, aldığı yatırımı Türkiye pazarında büyümek için kullanacak.

Kiralarsın[34]

  • Arya GSYF, Kiralarsın’ın 2.500.000 ABD Doları değerlemeli ilk yatırım turuna 4.000.000 Türk Lirası ile katılım gösterdi.
  • 2022 yılında kurulan Kiralarsın, kullanıcılarına elektronik cihazları satın almadan önce güvenli kiralama yöntemiyle denemelerine olanak sağlar.

Ekmob[35]

  • YTÜ Yıldız Teknopark şirketlerinden Ekmob, Seri A öncesi köprü yatırım turunu Finberg, Techone ve Yıldız Tekno GSYO’nun da katılımıyla tamamladı.
  • Halen Doğu Avrupa ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde aktif olarak çalışmalarına devam eden Ekmob, bu yatırımla birlikte yıl sonuna kadar İngiltere ve Hollanda ofislerini açmayı hedefliyor.
  • Girişim, şirketlerin bayi ve satış süreçlerinin dijitalleştirilmesi konusunda faaliyet gösterir.

Talentics[36]

  • Kolay İK, işe alım ve aday takip sistemi Talentics’i 2.000.000 ABD Doları değerleme ile satın aldı
  • Kolay İK, satın almayla birlikte ilan oluşturma, yetenek havuzu yaratma, aday ve ilgili kişilere takvim gönderme de dahil olmak üzere işe alımın çeşitli aşamalarını kapsayan insan kaynakları deneyimi sunacak.

Airalo[37]

  • Airalo, B serisi yatırım turunda 60.000.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • 2019 yılında Abraham Burak ve Ahmet Bahadır Özdemir tarafından kurulan girişim, platformunda sunduğu eSIM seçenekleri ile kullanıcılarına pahalı yurt dışı dolaşım tarifelerine ve SIM kart satın alma gibi zorluklarına karşı çözüm sunar.  

Mindway[38]

  • VR odaklı mental sağlık girişimi Mindway, Fatih İşbecer ve APY Ventures’tan yatırım aldı.

Arwis Games[39]

  • Yerli oyun girişimi Arvis Games, 500.000 ABD Doları tohum yatırım aldı.
  • Girişim, kutu oyunları, mobil ve bilgisayar oyunu kategorilerinde katma değeri yüksek, yüksek IP değerine sahip mid-core oyunlar yapmayı hedeflemektedir. 

Sorb[40]

  • Yerli foodtech girişimi Sorb, tohum yatırım turunda 3.000.000 Türk Lirası yatırım aldı.
  • 2022 yılında faaliyete geçen Sorb, aktif bir yaşam tarzını benimseyen bireyler için elektrolit ve mineralleri hızlı bir şekilde geri kazandırmayı amaçlayan spor içeceği üretir.

Studio Billion[41]

  • Yerli oyun girişimi Studio Bilion, gerçekleştirdiği Seri A öncesi köprü turunda B4YO Capital, WePlay Ventures ve Lima Ventures’tan yatırım aldı.
  • Studio Billion, yeni projesinde oyunculara artırılmış gerçeklik teknolojisi (AR) ile gerçekçi bir oyun deneyimi yaşatmayı hedefliyor.

KrediKarti.co[42]

  • KrediKarti.co, 500.000 ABD Doları değerleme üzerinden melek yatırımcılardan tohum öncesi yatırım aldı.
  • Finansal teknoloji girişimi KrediKarti.co, bankalarla kullanıcılar arasında köprü görevi görür; kredi kartlarının özelliklerinin, yıllık ücretlerinin, ilk başvuru kolaylıklarının, faizlerinin ve avantajlarının incelenmesinde kolaylık sağlar.

Erguvan[43]

  • Yerli girişim Erguvan, Emirates NBD ve Deniz Ventures'tan 7.330.000 ABD Doları değerleme ile yatırım aldı.
  • Girişim, finansal kuruluşlar ve kurumsal şirketlerin iklim değişikliği etkilerini ve risklerini yönetmeleri için dijital altyapılar sağlar.

CODE360[44]

  • Alesta Yatırım, CODE360’a 23.700.000 Türk Lirası değerleme üzerinden yatırım yaptı. Yatırım ile birlikte CODE360 şirketinin yüzde 3 hissesi Alesta Yatırım'a geçti.
  • CODE360, mobil platformlar için güvenli sürüş ve kaza önleme teknolojileri geliştirir.

Mavi Kanatlar[45]

  • MaviKanatlar, Albaraka Portföy Yönetimi A.Ş. bünyesinde kurulan OSTİM GSYF’den 2.400.000 Türk Lirası yatırım aldı.
  • MaviKanatlar, insansız hava araçlarının emniyetli ve hukuka uygun biçimde kullanılabilmesi için teknoloji çözümleri geliştirir.

Vispera[46]

  • Perakende sektöründe yapay zekâ çözümleri sunan Vispera, Arya GSYF'den 250.000 ABD Doları yatırım aldı. Böylece Vispera'nın değerlemesi 44.800.000 ABD Dolarına ulaştı.
  • Vispera, perakende sektöründeki müşterilere yapay zekâ temelli görüntü analiz çözümleri sunar. 

Forwardie[47]

  • Yerli dijital lojistik girişimi Forwardie, Esor Investments'tan 1.000.000 Euro tohum yatırım aldı.
  • Girişim, müşterilerinin uluslararası taşımacılık süreçlerini yönetebileceği ve yüklerini takip edebilecekleri bir dijital lojistik organizatörü olarak hizmet veriyor.

Hungri Games[48]

  • Web3 oyun stüdyosu Hungri Games, Boğaziçi Ventures’tan 23.000.000 ABD Doları değerleme üzerinden 500.000 ABD Doları yatırım aldı.

Mega Fortuna [49]

  • Mobil oyun geliştiricisi Mega Fortuna, APY Ventures liderliğinde ve Vestel Ventures ortaklığıyla yönetilen Tacirler Portföy Gelecek Etki Fonu’nun katılımıyla 2.300.0000 ABD Doları tohum yatırım aldı.
  • Şirket, aldığı tohum yatırımı, portföyünü büyütmek ve teknolojilerini geliştirmek için kullanacağını duyurdu.

Craftgate[50]

  • Craftgate, Hepsiburada ve D4 Ventures’tan 1.000.000 ABD Doları yatırım aldı
  • Girişim, işletmelerin Sanal POS’larını, anlaşmalı ödeme/e-para kuruluşlarını ve alternatif ödeme yöntemlerini tek merkezden kolayca yönetmelerini sağlar.

Syntonym[51]

  • Syntonym, tohum yatırım turunda 900.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • Girişim, bazı görsellerin kişisel verilerin korunması mevzuatı çerçevesinde kullanılamaması sorununa odaklanır; gerçek zamanlı olarak benzersiz ve anonim yüzler oluşturarak bireylerin gizliliklerini koruyabilmeleri için güvenli bir çözüm sunar.

Gesund.ai[52]

  • Gesund.ai, Türkiye Kalkınma Fonu’ndan yatırım aldı.
  • Gesund.ai, sağlık alanında yapay zekâ tabanlı algoritmalar geliştirir ve uçtan uca Sözleşmeli Araştırma Organizasyonu (CRO) platformu olarak hizmet verir. 

Büyütech[53]

  • Otomotiv sektörü için kamera üretimi yapan Büyütech, 4.230.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • Togg’un kamera tedarikçisi de olan Büyütech’in aldığı yatırımları uluslararası bir marka olma yolunda ilerlemek için kullanacağını açıkladı.

One Percent[54]

  • Çok oyunculu aksiyon oyunları geliştiren oyun stüdyosu One Percent, 2.500.000 ABD Doları değerleme üzerinden yatırım aldı. 

Juphy[55]

  • E-ticaret şirketlerine yönelik yapay zekâ tabanlı B2B SaaS hizmeti veren Juphy, 900.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • Juphy’nin yapay zekâ destekli satış asistan modülü, e-ticaret platformları ve sosyal medya üzerinden ürün satışlarını otomatikleştirerek, satış artırma konularında şirketlere hizmet sunar.

Bosforas[56]

  • Kobilere özel toptan e-ticaret platformu Bosforas 22.500.000 Türk Lirası değerleme üzerinden 2.700.000 Türk Lirası yatırım aldı.
  • Bosforas, lojistik ve teknoloji destekli çözümleri ile KOBİ’lerin toptan ürün ve hizmetlere tek noktadan ulaşmasını sağlar.

Zaxe[57]

  • 3 boyutlu yazıcı üreticisi Zaxe, 60.000.000 Türk Lirası yatırım aldı.
  • Zaxe, yüksek hızlı baskı imkânı, geliştirdiği yapay zekâ bazlı akıllı teknolojileri ve tak-çalıştır tasarımları ile global pazarın hızlı büyüyen oyuncuların biridir.

Simularge[58]

  • Simularge, Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında yönetilen Yenilikçi ve İleri Teknolojiler Fonu’ndan 350.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • Girişim, makine ve uçak mühendisliği alanında uzman yazılımlar geliştirir.

Poliark[59]

  • Kentler için dijital ikizler geliştiren Poliark, 500.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • Poliark, geliştirdiği dijital ikizlerle herhangi bir saha ekibi olmaksızın yapıların 3 boyutlu modellemesini yapabiliyor. Girişim kentlerde sürdürülebilirliği ve verimliliği hedefliyor.

Easy Cep[60]

  • Telefon yenilemesi yaparak ithalatın ve karbon salınımının azalmasına destek olan EasyCep, Fibabanka'dan yatırım aldı.
  • Yenileme yetki belgesi sahibi Easycep, telefon ve teknolojiyi tüm tüketiciler için ulaşılabilir hale getirmeyi hedeflemektedir. 

OtoKonfor[61]

  • OtoKonfor, 707 yatırımcının katıldığı kitle fonlaması ile 8.000.000 Türk Lirası yatırım aldı.
  • Girişim, otomobiller için satış sonrası yerinde periyodik bakım, arıza onarım, akü takviye, yerinde yıkama ve kuaför gibi hizmetler sunar.

Binalyze[62]

  • Siber güvenlik girişimi Binalyze, A serisi yatırım turunda 19.000.000 ABD Doları yatırım aldı. 

GeziBilen[63]

  • Dijital seyahat planlama platformu GeziBilen, kitle fonlama ile 20.000.000 Türk Lirası değerleme üzerinden 2.000.000 Türk Lirası yatırım aldı.
  • Uygulama seyahatten önce şehirleri gezer, fotoğraflar, yazar, seslendirir ve uygulama içi navigasyonla kullanıma sunar. 

AISField[64]

  • Tüpraş Ventures robotik teknolojiler alanındaki ilk yatırımını AISField’a yaptı.
  • AISField, enerji üretim tesisleri ve santralleri, depolama tesisleri, petrol, akaryakıt, doğalgaz, savunma sektörleri için tahribatsız muayene alanında robotik teknolojiler üretir. 

wamo[65]

  • KOBİ'lere yönelik bir dijital işletme hesabı sağlayıcısı olarak faaliyet gösteren wamo, Finberg ve Re-Pie'dan 1.500.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • Girişim gelecekte kullanıcılarına kredi, kredi kartları ve dolar hesaplarına erişim sağlamayı planlıyor.

Enqura[66]

  • Kimlik doğrulama platformu Enqura, 2.900.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • Enqura'nın dijital uzaktan müşteri edinimi, kimlik doğrulama, dijital cüzdan çözümleri sunar.

Sierra Space[67]

  • Uzay teknolojileri alanında çalışan Sierra Space, B serisi yatırım turunda 5.300.000.000 ABD Doları değerleme üzerinden 290.000.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • Şirket, aldığı yatırımı Dream Chaser uzay aracı ve yeni kuracağı Orbital Reef isimli ticari uzay istasyonu için kullanmayı hedefliyor 

Wodo Network[68]

  • Wodo Network, YBT Yazılım’dan 1.000.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • Şirket pek çok kripto para ve blockchain girişiminin bulunduğu İsviçre’nin Zug kantonunda yeni bir şirket kurmayı planlıyor. 

Varsapp[69]

  • Bir yıl içerisinde değerlemesini dört katına çıkaran Varsapp, 200 bin dolar yatırım aldı.
  • Varsapp, kullanıcılarına eşya kiralama platformu olarak hizmet sunar.

PatiWe[70]

  • Ocak ayında 7.500.000 ABD Doları değerleme üzerinden 600 bin dolar yatırım alan Kidolog, PatiWe adlı girişimi bünyesine kattı.
  • Evcil hayvan bakımına odaklanan PatiWe uygulaması üzerinden köpek gezdiricisi olmak ve günün her saati online veteriner hizmeti alabilmek mümkündür. 

Senkrondata[71]

  • Senkrondata, Startup Wise Guys’dan 3.400.00 Euro değerleme ile ilk yatırımını aldı.
  • Senkrondata, markalar için rakip takip hizmetlerine odaklanır.

Cellsway[72]

  • Cellsway, APY Ventures’tan 200.000 Euro yatırım aldı ve böylece aldığı toplam yatırım 4.000.000 Euro’ya ulaştı. Şirket ayrıca TÜBİTAK ve Avrupa Birliği Fonlarından toplam 1.000.000 Euro hibe desteği aldı.
  • Cellsway, biyomedikal uygulamalar ve özellikle kanser tedavisi için mikroakışkanlar ve çip üzerinde laboratuvar sistemlerinin geliştirilmesine odaklanır.

Abonesepeti[73]

  • Abonesepeti, 400.000 ABD Doları yatırım aldı. Yatırım turuna İngiltere merkezli GoldmanStartups, Keiretsu Forum Türkiye ve ŞirketOrtağım Melek Yatırım Ağı yatırımcıları katıldı.
  • Abonesepeti, abonelikleri başlatma, yönetme, sonlandırma işlemleri de dahil olmak üzere abonelikleri tek bir yerden izlemeyi sağlar.

Adsby[74]

  • Dijital reklam yönetim platformu Adsby (önceki adıyla Magnetiq), 525.000 ABD Doları tohum yatırım aldı.
  • Adsby, Google, Facebook ve Instagram reklamlarının tek bir platformdan yönetilmesine imkân sağlayan yapay zekâ temelli çözümler sunar.

Ingosa[75]

  • Reklam teknolojisi girişimi Ingosa, ARYA GSYF'den 1.500.000 ABD doları değerleme üzerinden yatırım aldı.
  • Ingosa, diyalog bazlı üretimsel yapay zekâ destekli reklam teknolojilerine odaklanır.

Cerebrum Tech[76]

  • Cerebrum Tech, Boğaziçi Ventures öncülüğünde bireysel ve kurumsal yatırımcıların katılımı ile 420.000.000 Türk Lirası değerleme üzerinden 50.000.000 Türk Lirası yatırım aldı.
  • Cerebrum Tech, yapay zekâ, finans, sanayi, e-ticaret, Web3 gibi farklı sektörlere odaklanır.

Pdmechanics[77]

  • Pdmechanics, Karacasu Tekstil'den 1.000.000 ABD Doları değerleme ile yatırım aldı.
  • Pdmechanics, endüstriyel tesislerin üretim makinelerindeki arızaları yapay zekâ ile erken teşhis eden hizmetler sunar.

WePlay Ventures[78]

  • WePlay Ventures, Hedef Girişim’den 25.000.000 Euro değerleme ile 500.000 Euro yatırım aldı.
  • WePlay Ventures, başta Türkiye olmak üzere Doğu Avrupa, Orta Asya ve Körfez bölgesinde yer alan mobil, PC ve konsol oyun stüdyolarına yatırımlar yapar.

Ai Build[79]

  • Ai Build, A serisi yatırım turunda 8.500.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • Ai Build, imalat endüstrisine odaklanan bulut tabanlı yazılımlar geliştirmeye odaklanır.

Agra Fintech[80]

  • Agra Fintech, Re-Pie Katılım Karma Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’ndan 18.000.000 ABD Doları değerleme üzerinden yatırım aldı.
  • Agra Fintech’in CreditBarometer adlı ürünü mali verilerin analiz edilmesini, bilgi akışının kredi tahsis, pazarlama, risk ve analitik gibi departmanlara hızlı şekilde temin edilmesini sağlar.

İnteraktif Kredi[81]

  • İnteraktif Kredi; Alesta Yatırım, BKM Eski Genel Müdürü Sertaç Özinal, Betül ve Berkin Özer, İTÜ ARI Teknokent ve Keiretsu Forum yatırımcılarından 6.000.000 ABD Doları değerleme üzerinden tohum yatırım aldı.
  • İnteraktif Kredi, finans teknolojilerine odaklanır.

Usersdot[82]

  • Usersdot, Arya GSYF liderliğinde 11.000.000 ABD Doları değerleme üzerinden yatırım aldı.
  • Usersdot, Datadot E-ticaret Analitiği Platformu ile birlikte müşterilerine e-ticaret kanallarında veri odaklı aksiyonlar sunar.

Poddy[83]

  • Poddy, "friends & family" ve melek yatırımcılardan 85.000.000 Türk Lirası değerleme ile ilk yatırımını aldı.
  • Poddy, podcast dinleyicilerine seslerini duyurabilmeyi ve podcast üretenlerin dinleyicileriyle etkileşime geçebilmesini sağlamayı amaçlar.

SuperGears Games[84]

  • SuperGears Games, Cevat Yerli’nin sahibi olduğu The TMRW Foundation liderliğinde gerçekleşen yatırım turunda 10.000.000 ABD Doları değerleme ile yatırım aldı.
  • Söz konusu yatırımla birlikte Cevat Yerli, SuperGears'ın yönetim kuruluna katıldı.

Hummingdrone[85]

  • Hummingdrone, Keiretsu Forum Türkiye melek yatırımcılarından 1.500.000 ABD Doları değerleme üzerinden yatırım aldı.
  • Hummingdrone’un geliştirdiği termal ve yüksek çözünürlüklü kameralarla donatılmış dronelar ile güneş enerjisi tesislerinin yönetimini sağlar, enerji sektöründe denetim süreçlerini hızlandırır.

Tarlam[86]

  • Tarlam, Founder One’dan 1.700.000 ABD Doları değerleme ile 100.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • Tarlam, topraksız tarım teknolojileri kullanarak geleneksel tarıma göre üretimi 3 kat hızlandıran ve kimyasal kullanmadan ot, sebze ve mikro yeşillikleri tüketim yerinde yetiştiren bir sistem geliştirir.

YAMY Studio[87]

  • Hybrid-casual türünde oyunlar geliştiren yerli oyun girişimi YAMY Studio 8.000.000 ABD Doları değerleme üzerinden yatırım aldı.

HockeyStack[88]

  • HockeyStack, 2.700.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • HockeyStack, B2B şirketlerin müşteri edinim kanallarını ve etkili satış yöntemlerini incelemelerine olanak tanıyan SaaS platformu olarak faaliyet gösterir.

QSoft[89]

  • QSoft’un değerlemesi aldığı son yatırımlarla 100.000.000 Türk Lirası’na ulaştı.
  • QSoft, robotik süreç otomasyonu ve chatbot odaklı çözümler sunar.

Salus[90]

  • Salus, Northzone’un liderlik ettiği yatırım turunda 4.700.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • Salus, uzmanlar eşliğinde önleyici sağlık dünyası kurgular, şirketler için çalışanlara yönelik yan hak paketi sunar.

igor[91]

  • igor, 8.500.000 ABD Doları değerleme üzerinden yatırım aldı.
  • Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na ödeme kuruluşu olarak hizmet vermek üzere lisans başvurusunda bulunan igor, bankacılık ve ödeme altyapısı hizmetleri sunar. 

Layer AI[92]

  • Layer AI; Jim Payne, Akin Babayigit, Michele Attisani, Dilpesh Parmar, The Games Fund, The Games Syndicate, GFR Fund, Laton Ventures, 500 Global, Elena Silenok ve Taimur Rashid'den 1.800.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • Layer AI, oyun stüdyoları için yapay zekâ çözümleri sunar.

NomandVibe[93]

  • Erdem Şentunalı’nın kurduğu NomadVibe, 1.000.000 ABD Doları değerleme üzerinden yatırım aldı.
  • NomandVibe, hem gezmeyi hem de çalışmayı içeren yaşam tarzı dijital göçebelik odaklı yeni nesil medya şirketi olarak faaliyetlerini yürütür.

ELTA360[94]

  • ELTA360, 2.000.000 ABD Doları değerleme üzerinden Inventures’tan yatırım aldı.
  • ELTA360, 360 derece kameralar ile dijital ikizler ve 3 boyutlu sanal turlar oluşturmayı sağlayan yerli bir girişimdir.

Fevup Brands[95]

  • Fevup Brands, Mercan Kimya’dan 23.700.000 Türk Lirası yatırım aldı.
  • Fevup Brands, yerli ve yabancı markaların fikri mülkiyet unsurları başta olmak üzere asli unsurlarını devralıp bünyesine katar, markaların online dağıtıcısı olarak e-ticaret kanallarında satışını üstlenir.

Innovasion Labs PINC[96]

  • Türk bilim insanı Dr. İnanç Ortaç tarafından kurulan Innovasion Labs PINC, 2.000.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • Innovasion Labs PINC, iyon akış mesafesini azaltarak şarj sürelerini düşüren bir enerji depolama teknolojisi geliştirir.

Agrotics[97]

  • Agrotics, Simya VC’den 350.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • Agrotics; toprak türü, yükseklik ve ürün çeşidi gibi değişkenleri dikkate alarak çiftlikler için özel veri çözümleri sunar.

CoolREG[98]

  • İklimlendirme teknolojileri geliştiren CoolREG, Asya Ventures’tan 7.200.000 Türk Lirası yatırım aldı.
  • CoolREG, iklimlendirme teknolojileri geliştirir.

Crait[99]

  • Crait, İş Bankası 100. Yıl Girişim Sermayesi, melek yatırımcılar Fırat İşbecer, Hande Enes, Banu Kısakürek ve Barbaros Özbuğutu’dan 380.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • Crait, e-ticaret siteleri için yapay zekâ temelli görseller oluşturur.

Myth AI[100]

  • Tübitak 1512 desteğiyle İTÜ Çekirdek'te kurulan Myth AI, 1.300.000 ABD Doları tohum yatırım aldı.
  • Myth AI, yapay zekâ desteğiyle görsel veya yazılı komutlarla desen yaratmayı sağlayan tasarım aracıdır.

ALBA[101]

  • ALBA Otokoç Otomotiv’den 21.600.000 Türk Lirası tohum yatırım yaptı.
  • ALBA; elektrikli scooter, elektrikli şehir bisikletleri, elektrikli yol bisikletleri, katlanabilir elektrikli bisikletler ve teslimat sektörüne yönelik elektrikli kargo bisikleti üretir.

Livemedy[102]

  • Livemedy, İhlas GSYO’dan 750.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • Livemedy, kullanıcılarına teknolojik çözümler sunmayı amaçlayan global bir uzaktan sağlık bilgi sistemi olarak faaliyet gösterir.

DIGIAGE[103]

  • Dijital Oyun ve Animasyon Kümelenme Merkezi (DIGIAGE), APY Ventures Bilişim Vadisi GSYF’den 500.000 ABD Doları yatırım aldı.
  • DIAGE, oyun sektöründeki girişimcilere muhasebe, hukuk, finans alanında destek sunar.

Ödüyo[104]

  • Yerli fintech Ödüyo, Global Trust Ventures’tan 145.000.000 Türk Lirası değerleme üzerinden yatırım aldı.
  • Ödüyo, müşteri, bayi veya işletmeler arası tahsilatları kolaylaştırmak üzere B2B tahsilat, gateway, fiziki pos ve açık bankacılık hizmetleri sunar

Lumian[105]

  • Yapay zekâ ve enerji verimliliği alanında faaliyet gösteren Lumian, 3.200.000 ABD Doları değerleme ile tohum öncesi yatırım aldı.
  • Uçtan uca enerji yönetim hizmeti veren girişim işletmelerin enerji tüketimlerini izlemelerine, analiz etmelerine yardımcı oluyor.


Raporu pdf formatında indirmek için tıklayınız.

Kaynakça

Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.

Diğer İçerikler

Start-uplar ve Girişim Sermayesi Yatırımları 2023 Ocak-Haziran Raporu
Yayınlar
Start-uplar ve Girişim Sermayesi Yatırımları 2023 Ocak-Haziran Raporu

Yazarlar: Av. Ecem Süsoy Uygun, Av. Hazel Coşkun Baylan, Av. Yağmur Zeytinkaya Öztürk, Av. Defne Pırıldar, Av. Melis Uslu

Ticaret Hukuku 10.07.2023
Değişen E-Ticaret Mevzuatına Uyum Rehberi
Yayınlar
Değişen E-Ticaret Mevzuatına Uyum Rehberi

Yazarlar: Av. Ecem Süsoy Uygun, Av. Nil Zeren Özdemir, Av. Merve Demirkaya

Ticaret Hukuku 10.03.2023
Start-uplar ve Girişim Sermayesi Yatırımları 2022 Temmuz-Aralık Raporu
Yayınlar
Start-uplar ve Girişim Sermayesi Yatırımları 2022 Temmuz-Aralık Raporu

Yazarlar: Av. Ecem Süsoy Uygun, Av. Hazel Coşkun Baylan, Av. Defne Pırıldar, Av. Yağmur Zeytinkaya Öztürk

Ticaret Hukuku 18.01.2023
Start-uplar ve Girişim Sermayesi Yatırımları 2022 Ocak-Haziran Raporu
Yayınlar
Start-uplar ve Girişim Sermayesi Yatırımları 2022 Ocak-Haziran Raporu

Yazarlar: Av. Ecem Süsoy Uygun, Av. Hazel Coşkun Baylan, Av. Defne Yıldırım, Av. Yağmur Zeytinkaya Öztürk

Ticaret Hukuku 06.07.2022

Yaratıcı hukuk çözümleri için iletişime geçin.