7417 Sayılı Kanun ile Bazı Vergi Kanunlarında Önemli Değişiklikler Yürürlüğe Girdi
05 Temmuz 2022 tarih ve 31887 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7417 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“7417 Sayılı Kanun”) ile, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun (“AATUHK”), 213 sayılı Vergi Usul Kanunu (“VUK”), 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu (“KVK”) ve 7394 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“7394 sayılı Kanun”) kapsamında önemli değişiklikler yapıldı.
KVK Kapsamındaki Değişiklikler
Finans kurumlarına ilişkin kurumlar vergisi oranının yürürlük tarihi
Bilindiği üzere, 7394 sayılı Kanun ile, bankalar, “Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu” kapsamındaki şirketler, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketleri için kurumlar vergisi oranı %25’e yükseltilmişti. 7417 sayılı Kanun ile, söz konusu oranın 2023 yılını izleyen vergilendirme dönemlerine ait kurum kazançlarına da uygulanacağı düzenlendi.
VUK Kapsamındaki Değişiklikler
Özel usulsüzlük cezalarında artış
VUK m. 353/1 kapsamındaki fatura ve benzeri evrak verilmemesi ve alınmamasına ilişkin uygulanan özel usulsüzlük cezası miktarları artırıldı. Buna göre fatura ve benzeri evrakların düzenlenmemesine ilişkin ceza 1.000 TL, her bir belge nev’ine ilişkin olarak her bir tespit için kesilecek ceza 50.000 TL, her bir belge nev’ine ilişkin bir takvim yılında kesilecek azami toplam ceza tutarı ise 500.000 TL olarak belirlendi.
VUK mükerrer m. 355 kapsamında, belirli bilgi ve bildirimlerin elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesi yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere uygulanacak özel usulsüzlük cezaları, 1. sınıf tüccar ile serbest meslek erbabına 5 katı, 2. sınıf tüccara 3 katı ve bunlar dışında kalanlara 2 katı olarak belirlendi.
Gerçek faydalanıcı uygulamasında yetki düzenlemesi
VUK mükerrer m. 257/1-9 bendi kapsamında, Hazine ve Maliye Bakanlığının yetkilerine, gerçek faydalanıcı uygulamasının usul ve esaslarının belirlenmesi eklendi.
AATUHK Kapsamındaki Değişiklikler
Kefalet senetlerinin teminat kapsamına alınması
AATUHK m. 10/1-2’deki teminat kapsamına ilişkin olarak “Bankalar ve özel finans kurumları tarafından verilen süresiz teminat mektupları” ifadesi “Bankalar tarafından verilen süresiz ve şartsız teminat mektupları ile sigorta şirketleri tarafından verilen süresiz ve şartsız kefalet senetleri” şeklinde değiştirildi. Bu kapsamda, sigorta şirketleri tarafından verilen kefalet senetleri, teminat olarak kabul edildi.
7417 Sayılı Kanun kapsamındaki düzenlemelerden; (i) özel usulsüzlük cezalarındaki artışa ilişkin düzenleme 1 Ağustos 2022’de, (ii) diğer düzenlemeler yayımı tarihinde (05 Temmuz 2022) yürürlüğe girer.
7417 Sayılı Kanun’un tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.