Teknokent ve Ar-Ge Merkezlerine İlişkin Vergisel Düzenlemeler
3 Şubat 2021 tarih ve 31384 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7263 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“7263 Sayılı Kanun”) ile 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu (“4691 Sayılı Kanun”) ve 5746 Sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’da (“5746 Sayılı Kanun”) önemli vergisel düzenlemeler yapıldı.
Söz konusu vergisel düzenlemeler aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
4691 Sayılı Kanun Kapsamında Yapılan Değişiklikler
- Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde yer alan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden, beyanname üzerinden istisna edilen kazanç tutarı 1.000.000,00 TL ve üzeri olanlar, 01.01.2022 tarihinden itibaren, istisna edilen kazançlarının %2’si oranındaki tutarı, Türkiye’de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş; girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ya da Teknokent Kanunu kapsamındaki kuluçka merkezlerinde faaliyet gösteren diğer girişimcilere sermaye olarak konulmak üzere pasifte geçici bir hesaba aktarmaları gerekir. Söz konusu tutar, 31.12.2023 tarihine kadar girişimcilere yatırım yapılmak üzere kullanılmalıdır.
- Teknokentte faaliyet gösteren şirketlere, Teknokent Kanunu kapsamındaki projelerin finansmanında kullanılmak üzere gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince sağlanan sermaye desteklerinin indirim konusu yapılması olanağı 31.12.2028 tarihine uzatıldı.
5746 Sayılı Kanun Kapsamında Yapılan Değişiklikler
- Girişim Sermayesi Desteği kapsamında kaynakların aktarıldığı girişim sermayesi fonlarından ya da bu fonların yatırım yaptığı fonların yatırımlarından yararlanan şirketlere, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince sağlanan sermaye destekleri bazı şartların sağlanması halinde kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılabilir.
- Yıllık beyanname üzerinden indirim konusu yapılan Ar-Ge indirim tutarı 1.000.000,00 TL ve üzeri olan kurumlar vergisi mükellefleri, 01.01.2022 tarihinden itibaren, indirim konusu yapılan tutarın %2’si oranındaki tutarı, Türkiye’de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş; girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ya da 4691 Sayılı Teknokent Kanunu kapsamındaki kuluçka merkezlerinde faaliyet gösteren diğer girişimcilere sermaye olarak konulmak üzere pasifte geçici bir hesaba aktarmaları gerekir.
- 7263 sayılı Kanun, yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Kanun’un tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.