Bazı Vergi Kanunlarında Önemli Değişiklikler İçeren 7394 Sayılı Kanun Yayımlandı
15 Nisan 2022 tarih ve 31810 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7394 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“7394 sayılı Kanun”) ile bazı vergi kanunlarında önemli değişiklikler yapıldı.
7394 sayılı Kanun kapsamındaki esaslı düzenlemeler aşağıda şekildedir:
Finans Sektöründe Yeni Kurumlar Vergisi Oranı
7394 sayılı Kanun m. 25 ile; bankalar, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu kapsamındaki şirketler, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerin kurum kazançları üzerinden alınacak kurumlar vergisi oranı, 2023 yılı vergilendirme dönemi kurum kazançlarına uygulanmak üzere %25’e yükseltildi.
Kurumlar vergisi oran değişikliği, ilgili kurumların 01.07.2022 tarihinden itibaren vermesi gereken beyannamelerden başlamak ve 01.01.2022 tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için de uygulanacak.
Ayrıca belirtmek gerekir ki, finans sektöründe uygulanması öngörülen %25 oranındaki yeni kurumlar vergisi oranının, düzenlemenin lafzı sebebiyle, sadece 2023 yılı için geçerli olacağı yönünde bir tartışma mevcuttur.
Sermaye Tamamlama Fonu
7394 sayılı Kanun m. 23 uyarınca, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu m. 376 kapsamında sermayesinin tamamlanmasına karar verilen şirketlerde, şirket ortakları tarafından sermaye kaybını telafi etmek amacıyla zarar sebebiyle karşılıksız kalan kısmı kapatacak miktarda aktarılan tutarların, kurum kazancının tespitinde dikkate alınmayacağı düzenlendi.
Söz konusu düzenlemeden önce vergi idaresinin yaklaşımı, vergi kanunlarında bu yönde bir düzenleme bulunmamasına karşın; sermaye tamamlama fonu olarak ödenen bu tutarların kurumlar vergisi ve katma değer vergisine (“KDV”) tabi tutulması gerektiği yönündeydi.
Yatırım fonu katılma paylarının fona iadesi suretiyle elde edilen gelirlere ilişkin istisna
7394 sayılı Kanun m. 22 ile, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu m. 5/1-a’nın 3. ve 4. alt bentlerinde belirtilen yatırım fonlarından elde edilen kâr paylarına ek olarak, yatırım fonu katılma paylarının fona iadesi suretiyle elde edilen gelirler de kurumlar vergisi istisnası kapsamına alındı.
Ayrıca, belirtilen yatırım fonları katılma belgelerinin borsa rayicine göre değerlenmesinden kaynaklanan değer artış kazançları da kurumlar vergisinden istisna olarak düzenlendi.
Alt yapı gayrimenkul yatırım ortaklıklarının kazançlarının istisna kapsamında yer almaması
7394 sayılı Kanun m. 22 ile, esas faaliyet konusu itibariyle gayrimenkul, gayrimenkul projeleri ve gayrimenkule dayalı haklardan oluşan portföyü işletmek amacıyla kurulanlar dışında kalan şirketlerin kazançları, kurumlar vergisi istisnası kapsamından çıkarıldı. Bu düzenleme uyarınca, alt yapı gayrimenkul yatırım ortaklıklarının kazançları, kurumlar vergisinden istisna tutulmaz.
Söz konusu değişiklik, ilgili kurumların 01.07.2022 tarihinden itibaren vermesi gereken beyannamelerden başlamak ve 01.01.2022 tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için de uygulanacak.
Yabancılara yapılan gayrimenkul satışlarındaki KDV istisnası için elde tutma süresi
7394 sayılı Kanun m. 10 ile, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu m. 13/1-i’de yer alan, yabancılara yapılan konut veya iş yeri teslimlerinin KDV istisnasının elde tutma süresine ilişkin önemli bir değişiklik yapıldı. Buna göre, söz konusu istisna kapsamındaki teslimlerde, istisna şartlarından biri olan, alınan konut veya iş yerinin 1 yıl içerisinde elden çıkarılmaması şartındaki 1 yıllık süre 3 yıl olarak değiştirildi. Bu hüküm, 1 Mayıs 2022 tarihinde yürürlüğe girer.
Yukarıda açıklanan diğer hükümler ise, 7394 sayılı Kanun’un yayım tarihinde (15 Nisan 2022) yürürlüğe girer.
7394 sayılı Kanun’un tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.