Avrupa Komisyonu, Dijital Pazarlar Yasası Tasarısını Avrupa Parlamentosu’na Sundu

23.12.2020
% 0

Avrupa Komisyonu (“Komisyon”) tarafından Dijital Pazarlar Yasası Tasarısı (“Tasarı”) Avrupa Parlamentosu’na 15.12.2020’de sunuldu.

Tasarı ile Komisyon’un gatekeeper olarak nitelendirdiği büyük çevrimiçi platform şirketlerini hedef alan düzenlemeler getirildi. Tasarı, dijital pazarlarda faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyük teknoloji şirketleri ile rekabet edebilmesini ve böylece tüketici refahının artırılmasını amaçlar.

Tasarı, küresel olarak faaliyet gösteren ve diğer şirketleri pazardan dışlama gücünü kolayca elde edebilen büyük teknoloji şirketlerine yönelik olarak bugüne kadar getirilen en kapsamlı düzenlemelerden biri olması nedeniyle önem taşır.

Tasarı kapsamında öngörülen dikkat çekici düzenlemeler aşağıda özetlenir:

  • Gatekeeper şirketlerin açıkça belirlenmiş koşullara göre tanımlanması ve bu tanıma uyan şirketlerin başka bir koşul aranmaksızın belirli yükümlülüklere tabi tutulması,
  • Gatekeeper şirketlerle rekabet edebilecek şirketlerin sunduğu hizmetlerin, gatekeeper şirketlerin sunduğu hizmetler ile birlikte çalışabilirliğinin artırılması,
  • Küçük ve orta ölçekli işletmelerin gatekeeper şirketlerin elinde olan belirli verilere erişim sağlayabilmesi,
  • Küçük ve orta ölçekli işletmelerin kendi mal veya hizmetlerinin üçüncü taraf platformlarında nasıl etkileşim aldığına ilişkin daha fazla bilgiye erişmesi,
  • Gatekeeper şirketlerin kendi platformlarında kendi hizmetlerini öne çıkarma stratejisine karşılık küçük ve orta ölçekli şirketlerin daha adil koşullar altında rekabet etmesini ve tüketicilerin kendilerine en uygun veriye ulaşmasını sağlayacak düzenlemelerin getirilmesi,
  • İlgili otoritelerin hızlı önlemler alabilmesi amacıyla Tasarı’nın uygulanmasına yönelik açık biçimde tanımlanmış usul kurallarının getirilmesi.

Tasarı’ya aykırı davranmanın müeyyideleri aşağıda özetlenir:

  • Şirketler, dünya çapında elde ettikleri yıllık toplam gelirin yüzde onuna kadar cezalandırılabilir.
  • Şirketler, ortalama günlük gelirlerinin yüzde beşine kadar periyodik cezalar ödemek zorunda bırakılabilir.
  • Şirketlerin sistematik olarak nitelendirilebilecek aykırı davranışlar göstermesi halinde ilave tedbirlere hükmedilebilir ve ihlalle orantılı olması ve aykırılığın ortadan kaldırılması için son çare olması şartıyla davranışsal ve yapısal tedbirlere başvurulabilir.

Tasarı, Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilmesinin ardından AB’de doğrudan uygulamaya girecektir.

Ayrıntılı bilgi için Tasarı’nın İngilizce metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.

Diğer İçerikler

7253 sayılı Kanun ile Sosyal Medya ve İnternet Yayınlarına İlişkin Yapılan Düzenlemeler
Hukuki Gelişmeler
7253 sayılı Kanun ile Sosyal Medya ve İnternet Yayınlarına İlişkin Yapılan Düzenlemeler

7253 sayılı Kanun ile Sosyal Medya ve İnternet Yayınlarına İlişkin Yapılan Düzenlemeler

Bilişim Hukuku 4.08.2020

Yaratıcı hukuk çözümleri için iletişime geçin.