7440 Sayılı Kanun’un Rekabet Kurulu’nun İdari Para Cezaları Bakımından Uygulanabilirliği
12.03.2023 tarih ve 32130 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun (7440 Sayılı Kanun) ile bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi. Konuya ilişkin 24.03.2023 tarihli müvekkil duyurumuza buradan ulaşabilirsiniz.
Yapılandırma kapsamında yer alan kamu alacaklarından biri de 31.12.2022 tarihinden önce verilen idari para cezalarıdır. Daha önceki yapılandırma kanunlarının önemli bir bölümünde, Rekabet Kurulu (Kurul) tarafından kesilen idari para cezalarının anılan yapılandırma imkanının kapsamı dışında olduğu düzenlenmekteydi. Bununla birlikte, 7440 sayılı Kanun’da bu yönde bir düzenleme yer almaz. Dolayısıyla, Kurul tarafından 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamında verilen idari para cezalarının da bu kapsamda yer aldığı değerlendirilir.
Buna ek olarak, 7440 Sayılı Kanun’un 3. maddesinin 4. fıkrası kapsamında, idari para cezalarına ilişkin idari yaptırım kararlarına karşı açılan dava safhasındaki alacakların yapılandırılması düzenlenir. Bu doğrultuda, Kurul tarafından hükmedilen idari para cezalarına ilişkin olarak aşağıdaki ihtimaller dikkate alınabilir:
- Kurul’un kısa kararı ile teşebbüs aleyhine idari para cezasına hükmedildiği fakat gerekçeli kararın henüz tebliğ edilmediği durumlarda henüz bu karara karşı dava açma süresi geçmemiş olacağından; cezanın %50’si ödenerek yapılandırmadan faydalanılabilir. İşbu senaryoda yapılandırmadan faydalanılabileceği tartışmalı olsa dahi, herhangi bir hak kaybına uğranmaması adına başvuru yapılmasını öneriyoruz. Bu kapsamda yapılandırma başvurusunun yapılacağı makamın ilgili Tebliğ m. III-A-(ii) hükmü uyarınca Rekabet Kurumu olduğu düşünülür. Ancak herhangi bir hak kaybı yaşanmaması adına, vergi dairesine de eş zamanlı başvuru yapılması faydalı görülür. İdarenin, yapılandırma başvurusunu reddetmesi halinde konunun yargıya taşınabileceği kanaatindeyiz.
- Kurul’un idari para cezasına ilişkin gerekçeli kararının tebliğini takiben 60 gün içinde, kararın iptaline ilişkin olarak idare mahkemelerinde dava açılabilmektedir. Söz konusu dava açma süresinin henüz geçmediği veya dava açılmış olsa da henüz mahkemece karar tesis edilmediği durumlarda; cezanın %50’si ödenerek yapılandırmadan faydalanılabilir.
- Kurul’un idari para cezasına ilişkin gerekçeli kararına karşı dava açılmış olup, en son karar mükellef lehine (terkin) ise cezanın %10’u ödenerek yapılandırmadan faydalanılabilir.
Yukarıda belirtilen safhalara göre ödenecek ceza tutarı ile birlikte, bu cezalara uygulanan fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde; kalan cezalar ile bu alacağa ilişkin fer’i alacakların tamamının tahsilinden idarece vazgeçilir.
7440 Sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunanların dava açmamaları veya açılan davalardan vazgeçmeleri şarttır.
Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.