Rekabet Kurumu’na Taahhüt Sunulmasına İlişkin Esaslar Tebliğ ile Düzenlendi
Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hâkim Durumun Kötüye Kullanılmasına Yönelik Önaraştırmalarda ve Soruşturmalarda Sunulacak Taahhütlere İlişkin Tebliğ (“Tebliğ”) 16.03.2021 tarihli ve 31425 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı. Tebliğ ile Rekabet Kurumu’na (“Kurum”) taahhüt sunulmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Bu Tebliğ; açık ve ağır ihlaller hariç olmak üzere, 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesi (Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar) veya 6. maddesi (Hâkim Durumun Kötüye Kullanılması) kapsamında ortaya çıkan rekabet sorunlarının giderilmesine yönelik olarak ilgili teşebbüslerce ya da teşebbüs birliklerince sunulan taahhütleri kapsar.
Bu kapsamda Tebliğ ile belirlenen genel esaslar aşağıda özetlenir:
- Haklarında yürütülen bir incelemeye taahhütle son verilmesini isteyen taraflar, önaraştırma veya soruşturma sürecinde taahhüt sunma talebinde bulunabilirler. Soruşturma sürecindeki taahhüt sunma talepleri, soruşturma bildiriminin tebliğinden itibaren üç ay içinde yazılı olarak Kurum’a iletilir.
- Rekabet Kurulu (“Kurul”), tarafların taahhüt sunma talebini değerlendirerek taahhüt görüşmelerinin başlatılmasına ya da taahhüt sunma talebinin reddine karar verir. Taahhüt görüşmeleri, sözlü veya yazılı olarak yapılabilir.
- Taahhüt görüşmelerinin ardından tarafların taahhüt sunmaya karar vermeleri halinde taahhüt metni ticari sırlardan ve gizli bilgilerden arındırılarak Kurum’a sunulur.
- Sunulan taahhütler açık ve net olmalı, alternatif taahhütler içermemelidir. Ayrıca, taahhütler rekabet sorunlarıyla orantılı, bu sorunları gidermeye elverişli, kısa sürede yerine getirilebilir ve etkili şekilde uygulanabilir olmalıdır. Tarafların 4054 sayılı Kanun’a uyacaklarına ilişkin genel beyanları taahhüt niteliği taşımaz.
- Rekabet sorunlarının niteliğine göre davranışsal ve yapısal taahhütler tek başlarına veya birlikte sunulabilir.
- Kurul, taahhüt yoluyla rekabet sorunlarının giderilebileceğine kanaat getirirse taahhüdü ilgili taraflar açısından bağlayıcı hale getirerek soruşturma açılmamasına veya açılmış bulunan soruşturmaya son verilmesine karar verebilir. Kurul’un bu kararı rekabet sorununu ortaya çıkaran anlaşmanın, kararın ya da uygulamanın ihlal olduğu veya olmadığı tespitini içermez.
- Sunulan taahhütlerin çeşitli yöntemlerle Kurul tarafından izleneceği de Tebliğ ile hüküm altına alınır.
İşbu Tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden incelemeler hakkında da uygulanır.
Ayrıntılı bilgi için Tebliğ metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.