İş Gücü Piyasalarında Rekabet: Çalışan Ayartmama Anlaşmalarına Yönelik Güncel Yaklaşımlar

04.06.2025 Beril Cimitoğlu
% 0

Son dönemde iş gücü piyasaları ve bu piyasalardaki rekabet koşulları, rekabet otoriteleri tarafından yüksek bir ilgiyle ele alınır. Özellikle çalışan ayartmama (no-poaching) anlaşmaları, ücret sabitleme (wage-fixing) uygulamaları ve hassas istihdam bilgilerinin paylaşımı gibi endişeler, ABD ve AB de dahil olmak üzere birçok yargı bölgesinde incelemelere konu edilir. Türkiye’de de Rekabet Kurumu’nun bu alandaki gelişmeleri yakından izlediği ve konuya yönelik ilgisinin belirgin şekilde arttığı gözlemlenir. Bu gelişmeler, teşebbüslerin yalnızca ürün ve hizmet piyasalarındaki davranışları değil, aynı zamanda istihdam ilişkilerine dair uygulamaları bakımından da rekabet hukuku çerçevesinde azami özen göstermelerinin zorunlu olduğunu açıkça ortaya koyar.

I. Kılavuzlar

1. Çalışanları Etkileyen Ticari Faaliyetlere İlişkin Antitröst Kılavuzu

ABD Adalet Bakanlığı Antitröst Departmanı (DOJ) ve Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından 16 Ocak 2025 tarihinde ortak olarak yayımlanan Çalışanları Etkileyen Ticari Faaliyetlere İlişkin Antitröst Kılavuzu (Antitrust Guidelines for Business Activities Affecting Workers (Kılavuz) iş gücü piyasalarında rekabeti etkileyen iş uygulamalarına ilişkin önemli düzenlemeler içerir.

Kılavuz, insan kaynakları uygulamalarında rekabet hukukunun nasıl uygulanacağını güncel çerçevede ortaya koyar. Kılavuz’da yer verilen çalışan ayartmama (no-poaching) uygulamalarına ilişkin temel hususlar aşağıda özetlenir:

  • Kılavuz, çalışan ayartmama, işe almama veya iş teklifi götürmeme gibi uygulamaların, rakip veya potansiyel rakip teşebbüsler arasında gerçekleştirildiği durumlarda doğrudan rekabet ihlali teşkil ettiğini belirtir.
  • Bu tür anlaşmaların yazılı, sözlü, açık ya da örtülü şekilde gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğine bakılmaksızın, rekabeti kısıtlama amacıyla hareket edildiğine dair iddiaların, davanın görülmeye devam edilmesi için yeterli olduğunu değerlendirir.
  • Franchise ilişkileri bakımından, franchise veren ile franchise alan arasında veya bayiler arasında yapılan, karşılıklı olarak çalışanların ayartılmasını veya işe alınmasını engelleyen hükümler, doğrudan rekabeti sınırlayıcı olarak değerlendirilir.
  • Çalışanlar için rekabet içerisinde olan teşebbüslerin rekabete hassas bilgi değişiminde bulunulması, bu tür bilgilerin üçüncü taraflar veya aracılar vasıtasıyla paylaşılması da hukuka aykırı olarak değerlendirilir. Bu kapsamda, üçüncü taraflarca ücret veya yan haklara ilişkin tavsiyelerde bulunmak amacıyla kullanılan algoritmalar veya yazılımlar aracılığıyla bilgi paylaşımında bulunulması da şirketlerin bu tavsiyelere uymamış olması durumunda dahi rekabeti kısıtlayıcı olarak değerlendirilebilir. 
  • İş sözleşmelerinde yer alan ve çalışanların mevcut işlerinden ayrılma özgürlüklerini kısıtlayan hükümler, rekabet hukuku kapsamında hukuka aykırı kabul edilebilir. Bu kapsamda, çalışanların rakip veya potansiyel rakip işverenlerle çalışmalarını engelleyen, yeni bir iş kurmalarını yasaklayan veya işten ayrılmayı cezai şarta bağlayan rekabet etmeme hükümleri de rekabet hukuku bakımından risk oluşturabilir.
  • Teşebbüslerin, aynı ürün pazarında faaliyet göstermemesi veya farklı ekonomik ilişkiler (örneğin ortak girişim ilişkisi) içerisinde bulunması, onları iş gücü piyasasında rakip olmaktan çıkarmayabilir. Bu doğrultuda, iş gücü arzına yönelik rekabetin söz konusu olabileceği ifade edilir.

2. İş Gücü Piyasalarındaki Rekabet İhlallerine Yönelik Kılavuz

Rekabet Kurumu (Kurum), İş Gücü Piyasalarındaki Rekabet İhlallerine Yönelik Kılavuz’u (Kılavuz) 03.12.2024 tarihinde yayımladı. 

Kılavuz’da yer verilen “çalışan ayartmama” anlaşmalarına ilişkin değerlendirmeler aşağıda kısaca özetlenir:

  • Kılavuz, çalışan ayartmama anlaşmalarını, bir teşebbüsün başka bir teşebbüsün çalışanlarına iş teklifi götürmemesi veya bu çalışanları işe almaması yönünde doğrudan veya dolaylı şekilde yapılan anlaşmalar olarak tanımlar.
  • Kılavuzda, çalışanların işe alımının doğrudan yasaklanmamış olmasının tek başına bir ayartmama anlaşması olarak kabul edilmemesi için yeterli olmadığı; teşebbüslerin birbirlerinden onay alma zorunluluğu getirmeleri gibi durumların da çalışan ayartmama niteliğinde değerlendirileceği belirtilir.
  • Kılavuzda, bu tür anlaşmaların yalnızca mevcut çalışanlara değil, eski çalışanlara yönelik olarak da yapılabileceği, esas olanın çalışan hareketliliğini kısıtlayan rakip teşebbüsler arası bir mutabakat olup olmadığının tespiti olduğu vurgulanır.
  • Kılavuz, çalışan ayartmama anlaşmalarının, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (4054 sayılı Kanun) 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında, piyasa unsurlarının paylaşılması yoluyla rekabetin sınırlanması olarak değerlendirileceğini açıklar.
  • Bu doğrultuda, çalışan ayartmama anlaşmalarının, sağlayıcı veya müşteri paylaşımı anlaşmalarıyla aynı hukuki çerçevede ele alınacağı ve amaç bakımından rekabeti ihlal eden çalışan ayartmama anlaşmalarının kartel olarak nitelendirileceği açıkça düzenlenir.
  • Kılavuz, çalışan ayartmama anlaşmalarının yalnızca taraf teşebbüsler arasında doğrudan yapılmasına gerek olmadığını; üçüncü bir kişi aracılığıyla yapılmasının da rekabet ihlali teşkil edebileceğini belirtir. Bu tür durumlarda üçüncü taraflar da somut olayın koşullarına göre ihlalin tarafı olarak değerlendirilebilir.

II. Dikkat Çekici Son Dönem Kararları

A. Dünya’dan Kararlar

1. 09.04.2025 Tarihli Arrington v. Burger King Worldwide, Inc. Kararı

ABD’de görülen Arrington v. Burger King Worldwide, Inc. davasında, Burger King Corporation (Burger King) ile franchisee’leri (franchise alanlar) arasında yapılan no-hire (çalışan almama) anlaşmalarının Sherman Antitröst Yasası'nın 1. maddesi kapsamında rekabeti sınırlayıcı olup olmadığı değerlendirilir. Franchise sözleşmelerine dâhil edilen bu hüküm, bir Burger King franchisee’sinin başka bir franchisee’nin mevcut çalışanını veya son altı ay içinde ayrılmış çalışanını işe almasını yasaklar; yalnızca önceki işverenin yazılı onayı hâlinde bu yasağa istisna tanınır.

Davacılar, Burger King’in çalışan maaşlarını düşürmek ve iş fırsatlarını sınırlandırmak amacıyla iş gücü piyasasında rekabet etmemek üzere anlaşmalar yaptığını iddia eder. Davacılar, bu düzenlemelerin “per se” ihlal teşkil ettiğini ileri sürer. Öte yandan Burger King, söz konusu anlaşmaların “per se” ihlal teşkil etmediğini, yalnızca “rule of reason” (makul neden analizi) kapsamında değerlendirilebileceğini savunur. Ayrıca, bu anlaşmaların dikey nitelikte olduğunu ve dolayısıyla antitröst ihlali oluşturmadığını iddia eder.

ABD Bölge Mahkemesi Hâkimi Jose Martinez, Burger King’in davayı düşürme talebini reddeder. Mahkeme, her bir sanığın anlaşmaya bilerek katıldığını ve pazarı kısıtlamak amacıyla bu davranışta bulunduğunu gösteren iddiaların dava sürecine devam edilmesi bakımından yeterli olduğunu değerlendirir. 

Davada ele alınan franchise yapısı uyarınca, Burger King restoranlarının %99’dan fazlası bağımsız franchisee’ler tarafından işletilir. Franchise alanlar, Burger King ile imzaladıkları standart franchise sözleşmesi kapsamında no-hire (çalışan transferi yasağı) hükümlerine tabi olur. Mahkeme, Amerikan Yüksek Mahkemesi’nin American Needle v. NFL kararına atıfla, no-hire anlaşmasının franchisee’ler arası bağımsız işe alım kararlarını ortadan kaldırdığını ve bu nedenle pazarda karar alma merkezlerinin tekleşmesine yol açtığını belirtir. Buna ek olarak, her bir franchisee’nin kendi işe alım sürecine sahip olduğunu, başka franchisee’lerle aralarında herhangi bir güven ilişkisi bulunmadığını ifade eder. No-hire anlaşması bu bağımsızlığı ortadan kaldırarak iş gücü piyasasındaki rekabeti sınırlar.

Mahkeme, hangi hukuki değerlendirme standardının uygulanacağının (per se veya rule of reason) yargılama sürecinde toplanacak ek deliller doğrultusunda netlik kazanacağını belirtir.

Karara buradan ulaşabilirsiniz.

2. 02.06.2025 Tarihli Delivery Hero – Glovo Kararı

Avrupa Komisyonu (Komisyon), Delivery Hero SE (Delivery Hero) ve Glovoapp23, S.L. (Glovo) hakkında, çevrim içi yemek teslimatı sektöründe birbirlerinin çalışanlarını işe almamaya yönelik centilmenlik anlaşması yaptıkları gerekçesiyle yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Komisyon, Temmuz 2018 ile Temmuz 2022 arasında – Delivery Hero’nun Glovo’da yalnızca azınlık payına sahip olduğu dönemde – tarafların iş gücü piyasasında rekabet etmeme yönünde anlaşarak Avrupa Birliği rekabet kurallarını ihlal ettiğini tespit etti.

No-poach (çalışan ayartmama) anlaşması kapsamında, şirketlerin birbirlerinin çalışanlarını işe almamayı taahhüt ettiği ve bu durumun çalışanlar açısından iş fırsatlarını, ücret seviyelerini ve kariyer gelişimlerini sınırladığı vurgulanır. Buna ek olarak, şirketlerin rekabete hassas bilgi paylaşımında bulunduğu ve birbirleri arasında pazar paylaşımı yaptıkları tespit edilir.

Komisyon, söz konusu uygulamaların Delivery Hero’nun Glovo’daki azınlık hissesi üzerinden koordine edildiğini değerlendirir. Bu yönüyle karar, Avrupa düzeyinde bir no-poach anlaşmasına ilişkin verilen ilk para cezası olmasının yanı sıra, bir rakip şirketteki azınlık payı yoluyla gerçekleşen rekabet ihlaline dair ilk yaptırım kararı olma özelliğini taşır.

Her iki şirket de no-poaching anlaşmasına katıldıklarını kabul etti ve Komisyon ile uzlaşarak iş birliği yaptı. Uzlaşma sonucunda, Delivery Hero’ya 223 milyon Euro, Glovo’ya ise 106 milyon Euro idari para cezası uygulandı. Komisyon, kararın iş gücü piyasasında serbest rekabetin korunması açısından emsal niteliği taşıdığını ve işverenlerin çalışanlar üzerinde rekabet etmelerinin teşvik edildiğini vurgular.

Karara buradan ulaşabilirsiniz.

B. Türkiye’den Kararlar

1. 18.04.2024 Tarihli Kocaeli Özel Okullar Kararı 

Kurul, Kocaeli’nde faaliyet gösteren özel okullar hakkında yürütülen soruşturmada, okulların eğitim ve yemek ücretlerini birlikte belirlediklerini ve birbirlerinden çalışan ayartmamaya yönelik anlaşmalar yaptıklarını tespit etti. İncelemeler sonucunda, okulların WhatsApp grupları ve toplantılar aracılığıyla öğretmen transferlerini engellemek ve çalışan maaşlarını birlikte belirlemek amacıyla anlaşma içerisinde hareket ettikleri ortaya koydu. Kararda, rakip okullardan öğretmen transfer etmeme, iş teklifi sunmama ve yapılan başvuruları reddetme yönündeki bu uygulamalar, Kurul tarafından çalışan ayartmama ve ücret belirleme anlaşmaları kapsamında değerlendirildi ve 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesinin ihlali olarak nitelendirildi.

Kurul, iş gücü piyasasına ilişkin bu uygulamaları kartel olarak değerlendirdi; ihlali kabul eden bazı teşebbüsler bakımından uzlaşma usulüne başvurulması sonucunda idari para cezalarında %25 oranında indirim uygulandı.

Karara buradan ulaşabilirsiniz.

2. 24.04.2024 Tarihli Fransız Özel Okullar Kararı

İstanbul’da faaliyet gösteren Fransız Liseleri hakkında iş gücü piyasalarına ilişkin olarak yürütülen soruşturma kapsamında Kurul, okul yöneticilerinin bir araya gelerek okul kayıt ücretlerini ve öğretmen maaşlarını ortak şekilde belirlediğini gösteren yazışmalara ve bulgulara ulaştı. Kurul, bu kararların tüm okullar tarafından benzer şekilde uygulandığını, bunun sonucunda okulların bağımsız fiyat belirleme iradesinin ortadan kalktığını ve teşebbüslerin koordineli şekilde hareket ettiğini değerlendirdi.

Kurul, Fransız Liseleri’nin okul kayıt ücretlerini doğrudan ve dolaylı olarak birlikte tespit ettikleri gerekçesiyle söz konusu davranışları Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem Ve Kararlar İle Hâkim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek Para Cezalarına İlişkin Yönetmelik (Ceza Yönetmeliği) kapsamında “kartel” kategorisinde değerlendirdi. Buna ek olarak Kurul, Fransız Liseleri’nin öğretmenlerin maaşlarını birlikte belirlemesi gerekçesiyle de söz konusu teşebbüsler hakkında Ceza Yönetmeliği kapsamında “kartel” kategorisi kapsamında idari para cezası uygulanmasına kanaat getirdi.

Karara buradan ulaşabilirsiniz.

Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.

Diğer İçerikler

Rekabet Kurumu 2023-2024 Dönemine İlişkin Etki Analizi Raporu’nu Yayımladı
Hukuki Gelişmeler
Rekabet Kurumu 2023-2024 Dönemine İlişkin Etki Analizi Raporu’nu Yayımladı

06.03.2025 tarihinde Rekabet Kurumu (Kurum), 2023-2024 dönemine ilişkin Etki Analizi Raporu’nu (Rapor) yayımladı. Rapor’da Rekabet Kurulu’nun (Kurul) 2023 ve 2024 yıllarında aldığı karteller, yeniden satış fiyatının belirlemesi, hâkim durumun kötüye kullanılması ve koşullu birleşme/devralma izinlerine ilişkin...

Rekabet Hukuku 06.03.2025
Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hâkim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Kılavuz
Hukuki Gelişmeler
Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hâkim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Kılavuz

19.02.2025 tarihinde Rekabet Kurumu (Kurum) tarafından, Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hâkim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Kılavuz (Kılavuz) yayımlandı...

Rekabet Hukuku 20.02.2025
Reklam Kurulu’nun Yeşil Aklama ve İspatlanamayan Çevresel Beyanlara İlişkin Tutumu
Hukuki Gelişmeler
Reklam Kurulu’nun Yeşil Aklama ve İspatlanamayan Çevresel Beyanlara İlişkin Tutumu

06.02.2025 tarihinde Reklam Kurulu (Kurul) 2024 Yılı Raporu (Rapor) yayımlandı. Rapor’da Kurul’un çevreye ilişkin aldatıcı veya ispatlanamayan beyanlar içeren reklamlara ilişkin tutumu ve faaliyetleri ayrı bir başlık altında ele alınır. Bu kapsamda, reklamlarda çevresel beyan kullanımına ilişkin olarak Rapor’da...

Rekabet Hukuku 07.02.2025
Reklam Kurulu 2024 Raporu
Hukuki Gelişmeler
Reklam Kurulu 2024 Raporu

06.02.2025 tarihinde Reklam Kurulu (Kurul) 2024 Yılı Raporu (Rapor) yayımlandı. Rapor’da yer verilen önemli hususlar aşağıda özetlenir: Rapor’da; Kurul kararlarında öne çıkan başlıklar, Kurul’un 2024 yılında gerçekleştirdiği çalışmalar ve Kurul’a dair 2024 yılı verileri ele alınır...

Rekabet Hukuku 07.02.2025
Rekabet İhlallerinde Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Yönetmelik
Hukuki Gelişmeler
Rekabet İhlallerinde Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Yönetmelik

Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem Ve Kararlar İle Hakim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Yönetmelik (Ceza Yönetmeliği), 27.12.2024 tarihli ve 32765 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ceza Yönetmeliği ile, 05.02.2009 tarihli ve 27142 sayılı...

Rekabet Hukuku 27.12.2024
İş Gücü Piyasalarındaki Rekabet İhlallerine Yönelik Kılavuz Yayımlandı
Hukuki Gelişmeler
İş Gücü Piyasalarındaki Rekabet İhlallerine Yönelik Kılavuz Yayımlandı

Rekabet Kurumu (Kurum), İş Gücü Piyasalarındaki Rekabet İhlallerine Yönelik Kılavuz’u (Kılavuz) 03.12.2024 tarihinde yayımladı. Kılavuz’da yer verilen önemli hususlar...

Rekabet Hukuku 04.12.2024
İş Gücü Piyasalarındaki Rekabet İhlallerine Yönelik Kılavuz Taslağı Yayımlandı
Hukuki Gelişmeler
İş Gücü Piyasalarındaki Rekabet İhlallerine Yönelik Kılavuz Taslağı Yayımlandı

Rekabet Kurumu (Kurum), İş Gücü Piyasalarındaki Rekabet İhlallerine Yönelik Kılavuz Taslağı’nı (Taslak Kılavuz) 16.09.2024 tarihinde yayımlayarak kamuoyu görüşüne sundu...

Rekabet Hukuku 17.09.2024
Avrupa Birliği Adalet Divanı, Google’a Verilen 2.4 Milyar Avroluk Para Cezasını Onadı
Hukuki Gelişmeler
Avrupa Birliği Adalet Divanı, Google’a Verilen 2.4 Milyar Avroluk Para Cezasını Onadı

27.06.2017 tarihinde Avrupa Komisyonu (Komisyon), Google’ın kendi karşılaştırmalı alışveriş hizmetini öne çıkarmak suretiyle çevrimiçi arama pazarlarındaki hakim durumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle Google’a 2,4 milyar Avro para cezası uygulanmasına karar vermişti. Google ve Alphabet, Komisyon’un...

Rekabet Hukuku 12.09.2024
Rekabet Kurumu, 2024-2028 Stratejik Planı’nı Yayımladı
Hukuki Gelişmeler
Rekabet Kurumu, 2024-2028 Stratejik Planı’nı Yayımladı

Rekabet Kurumu (Kurum), 2014 yılından beri beş yıllık stratejik planlar hazırlamaktadır. Kurum’un 2024-2028 dönemine ilişkin stratejik planı (Stratejik Plan), 29.08.2024 tarihinde yayımlandı...

Rekabet Hukuku 03.09.2024
Rekabet Kurumu’nun 2023 Yılı Faaliyet Raporu Yayımlandı
Hukuki Gelişmeler
Rekabet Kurumu’nun 2023 Yılı Faaliyet Raporu Yayımlandı

Rekabet Kurumu’nun (Kurum) 2023 yılı faaliyetlerine ilişkin yıllık rapor (Rapor) Kurum’un resmi internet sitesinde yayımlandı. Rapor, Kurum’un faaliyetlerini, stratejik hedeflerini, misyonunu ve vizyonunu, ülke ekonomisindeki rolünü ve çalışma ilkeleri gibi temel unsurlara değinir... 

Rekabet Hukuku 20.08.2024
4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da Yapılan Değişiklikler
Hukuki Gelişmeler
4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da Yapılan Değişiklikler

Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7511 sayılı Kanun (Kanun), 29.05.2024 tarihli ve 32560 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı. Kanun ile 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (4054 sayılı Kanun) çeşitli maddelerinde değişiklikler (Değişiklik) yapıldı...

Rekabet Hukuku 30.05.2024
Kişisel Verileri Koruma Kurumu ile Rekabet Kurumu Arasında İş Birliği ve Bilgi Paylaşımı Protokolü
Hukuki Gelişmeler
Kişisel Verileri Koruma Kurumu ile Rekabet Kurumu Arasında İş Birliği ve Bilgi Paylaşımı Protokolü

Kişisel Verileri Koruma Kurumu ile Rekabet Kurumu arasında İş Birliği ve Bilgi Paylaşımı Protokolü (“Protokol”) imzalandı. Otoriteler arasında gerçekleşen söz konusu iş birliği ile, teşebbüslerin büyük veri teknolojileri aracılığıyla, hem kişisel verilerin gizliliğine hem de etkin rekabetin tesisine zarar verebilecek...

Rekabet Hukuku 26.10.2023
İç Pazarı Bozan Yabancı Desteklere İlişkin Tüzük Uygulamaya Koyuldu
Hukuki Gelişmeler
İç Pazarı Bozan Yabancı Desteklere İlişkin Tüzük Uygulamaya Koyuldu

23.12.2022 tarihli ve L/330 sayılı Avrupa Birliği (AB) Resmî Gazetesi’nde yayımlanan İç Pazarı Bozan Yabancı Desteklere İlişkin Tüzük (Tüzük) 12.01.2023’te yürürlüğe girdi, 12.07.2023 itibariyla uygulamaya koyuldu...

Rekabet Hukuku 21.10.2023
Bundeskartellamt’ın Deutsche Bahn Kararı
Hukuki Gelişmeler
Bundeskartellamt’ın Deutsche Bahn Kararı

Alman Rekabet Otoritesi (Bundeskartellamt), 26 Haziran 2023 tarihli kararıyla (Karar) Alman demiryolu şirketi Deutsche Bahn AG’nin (DB) rakip ulaşım platformlarına karşı bazı uygulamalarının ve sözleşme hükümlerinin ulaşım hizmetleri pazarında hakim durumun kötüye kullanılması ihlali oluşturduğunu...

Rekabet Hukuku 14.08.2023
İşgücü Pazarında Rekabet İhlalleri
Hukuki Gelişmeler
İşgücü Pazarında Rekabet İhlalleri

Bilindiği üzere Rekabet Kurumu bir süredir işgücü piyasalarındaki rekabet hukuku ihlali iddialarına ilişkin çeşitli soruşturmalar yürütmektedir. Bunlardan en önemlisi olan işgücü piyasalarında centilmenlik anlaşmaları yapıldığı iddiası hakkındaki kısa karar Kurum’un web sitesinde 02.08.2023 tarihinde yayımlandı...

Rekabet Hukuku 08.08.2023
Rekabet Kurulu İşgücü Piyasasında Centilmenlik Anlaşmaları Yapılması Suretiyle Bazı Teşebbüsler Hakkında Yürütülen Soruşturmaya İlişkin Nihai Kararını Açıkladı
Hukuki Gelişmeler
Rekabet Kurulu İşgücü Piyasasında Centilmenlik Anlaşmaları Yapılması Suretiyle Bazı Teşebbüsler Hakkında Yürütülen Soruşturmaya İlişkin Nihai Kararını Açıkladı

Rekabet Kurulu’nun (Kurul) 01.04.2021 tarihli ve 21-18/213-M sayılı, 05.08.2021 tarihli ve 21-37/527-M sayılı, 16.12.2021 tarihli ve 21- 61/875-M sayılı Kurul kararları uyarınca işgücü piyasasına yönelik centilmenlik anlaşmaları nedeniyle bazı teşebbüsler hakkında yürüttüğü soruşturma tamamlandı...

Rekabet Hukuku 02.08.2023
Kişisel Verilerin Korunması Kurallarının Rekabet Hukukuna Uygulanabilirliğini Ele Alan Avrupa Birliği Adalet Divanı Kararı yayınlandı
Hukuki Gelişmeler
Kişisel Verilerin Korunması Kurallarının Rekabet Hukukuna Uygulanabilirliğini Ele Alan Avrupa Birliği Adalet Divanı Kararı yayınlandı

Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD), 4 Temmuz 2023 tarihli kararında ulusal rekabet otoritelerinin hakim durumun kötüye kullanılması iddialarına yönelik incelemelerinde Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü’ne (GDPR) dayanabileceği yönünde karar (Karar) verdi...

Rekabet Hukuku 02.08.2023
Rekabet Kurulu Trendyol Hakkında Yürütülen Soruşturmaya İlişkin Nihai Kararını Açıkladı
Hukuki Gelişmeler
Rekabet Kurulu Trendyol Hakkında Yürütülen Soruşturmaya İlişkin Nihai Kararını Açıkladı

Rekabet Kurulu’nun (Kurul) 23.09.2021 tarihli ve 21-44/650-M sayılı kararı uyarınca DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Ticaret A.Ş. (Trendyol) hakkında yürütülen soruşturma sonuçlandı. Bu kapsamda Kurul kısa kararında...

Rekabet Hukuku 27.07.2023
Alman Parlamentosu, Alman Rekabet Kanunu’nun 11. Değişikliğine İlişkin Hükümet Tasarısını Kabul Etti
Hukuki Gelişmeler
Alman Parlamentosu, Alman Rekabet Kanunu’nun 11. Değişikliğine İlişkin Hükümet Tasarısını Kabul Etti

Alman Parlamentosu (Bundestag) 6 Temmuz 2023 tarihinde 11. GWB değişikliğini kabul etti. (Wettbewerbsdurchsetzungsgesetz) Almanya'nın ikinci yasama organı olan Bundesrat tarafından onaylandıktan sonra, yasama prosedürü yaklaşık olarak Eylül ayı sonuna kadar tamamlanmış olacak. Değişiklik tasarısının...

Rekabet Hukuku 18.07.2023
Anayasa Mahkemesi, Rekabet Kurulu’nun Hakim Kararı Olmaksızın Yerinde İnceleme Yapmasının Konut Dokunulmazlığı Hakkını İhlal Ettiğine Karar Verdi
Hukuki Gelişmeler
Anayasa Mahkemesi, Rekabet Kurulu’nun Hakim Kararı Olmaksızın Yerinde İnceleme Yapmasının Konut Dokunulmazlığı Hakkını İhlal Ettiğine Karar Verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM) 23.03.2023 tarihli ve 2019/40991 başvuru numaralı kararında (AYM Kararı), merkez, şube ve tesis niteliğindeki işyerlerinin Anayasa’nın 21. maddesi kapsamında konut olarak değerlendirildiğini belirtti ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun’un (4054 Sayılı Kanun)...

Rekabet Hukuku 20.06.2023
Rekabet Kurumu’nun HTM Perakendeciliği ve Çevrim İçi Reklamcılık Sektörlerine İlişkin Sektör İnceleme Raporları ile Dijital Dönüşümün Rekabet Hukukuna Yansımaları Başlıklı Çalışmaları
Hukuki Gelişmeler
Rekabet Kurumu’nun HTM Perakendeciliği ve Çevrim İçi Reklamcılık Sektörlerine İlişkin Sektör İnceleme Raporları ile Dijital Dönüşümün Rekabet Hukukuna Yansımaları Başlıklı Çalışmaları

Rekabet Kurumu, geçtiğimiz günlerde çeşitli sektörleri konu alan önemli çalışmalarını kamuoyunun dikkatine sundu. Dijital pazarlardaki dönüşümün rekabet hukukuna yansımalarının ele alındığı, hızlı tüketim malları perakendeciliği ile çevrim içi reklamcılık sektörlerine ilişkin tespit ve değerlendirmelerin yer verildiği...

Rekabet Hukuku 12.05.2023
7440 Sayılı Kanun’un Rekabet Kurulu’nun İdari Para Cezaları Bakımından Uygulanabilirliği
Hukuki Gelişmeler
7440 Sayılı Kanun’un Rekabet Kurulu’nun İdari Para Cezaları Bakımından Uygulanabilirliği

12.03.2023 tarih ve 32130 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun (7440 Sayılı Kanun) ile bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi...

Rekabet Hukuku 03.04.2023
Avrupa Birliği Genel Mahkemesi Avrupa Komisyonu’nun Qualcomm Aleyhine Verdiği İhlal Kararı ile Para Cezasını İptal Etti
Hukuki Gelişmeler
Avrupa Birliği Genel Mahkemesi Avrupa Komisyonu’nun Qualcomm Aleyhine Verdiği İhlal Kararı ile Para Cezasını İptal Etti

Avrupa Birliği Genel Mahkemesi (“Genel Mahkeme”), Avrupa Komisyonu’nun (“Komisyon”) dünyanın en büyük LTE temel bant yonga seti (“çipset”) sağlayıcısı konumundaki Qualcomm’un ilgili pazardaki hakim durumunu kötüye kullandığını tespit ederek 997 milyon Avro tutarında para cezasına hükmettiği kararını...

Rekabet Hukuku 29.06.2022
DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Ticaret A.Ş. Hakkında Soruşturma Açıldı
Hukuki Gelişmeler
DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Ticaret A.Ş. Hakkında Soruşturma Açıldı

Rekabet Kurulu (“Kurul”), 22-24/385-M sayılı kararı ile DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Ticaret A.Ş. (“Trendyol”) hakkında soruşturma açılmasına karar verdi...



Rekabet Hukuku 13.06.2022
Avrupa Komisyonu Yeni Dikey Grup Muafiyeti Yönetmeliği ve Dikey Kılavuzu Kabul Etti
Hukuki Gelişmeler
Avrupa Komisyonu Yeni Dikey Grup Muafiyeti Yönetmeliği ve Dikey Kılavuzu Kabul Etti

Avrupa Komisyonu 10 Mayıs 2022 tarihinde Yeni Dikey Kılavuz ile birlikte Yeni Dikey Grup Muafiyeti Yönetmeliği’ni (“VBER”) kabul etti. Getirilen sade ve açık kurallar, şirketlerin tedarik ve dağıtım sözleşmeleri bakımından rekabet hukuku kurallarına...

Rekabet Hukuku 13.05.022
Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ’de Önemli Değişiklikler Yapıldı
Hukuki Gelişmeler
Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ’de Önemli Değişiklikler Yapıldı

04.03.2022 tarihli ve 31768 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ (“Değişiklik Yapan Tebliğ”) uyarınca...

Rekabet Hukuku 04.03.2022
Rekabet Kurumu, Yerinde İncelemelerde Dijital Verilerin İncelenmesine İlişkin Kılavuz Yayımladı
Hukuki Gelişmeler
Rekabet Kurumu, Yerinde İncelemelerde Dijital Verilerin İncelenmesine İlişkin Kılavuz Yayımladı

Rekabet Kurumu, Yerinde İncelemelerde Dijital Verilerin İncelenmesine İlişkin Kılavuz Yayımladı

Rekabet Hukuku 13.10.2020
Rekabet Kurumu Tarafından Talep Edilen Bilgilerin Sunulmaması Işığında Bazı Bankalara İdari Para Cezası Verilmesine İlişkin Rekabet Kurulu Kararı
Hukuki Gelişmeler
Rekabet Kurumu Tarafından Talep Edilen Bilgilerin Sunulmaması Işığında Bazı Bankalara İdari Para Cezası Verilmesine İlişkin Rekabet Kurulu Kararı

Rekabet Kurumu Tarafından Talep Edilen Bilgilerin Sunulmaması Işığında Bazı Bankalara İdari Para Cezası Verilmesine İlişkin Rekabet Kurulu Kararı

Rekabet Hukuku 5.11.2020
Rekabet Kurulu Fiat Chrysler Automobiles N.V. ve Peugeot S.A.'nın Birleşme İşlemine Koşullu İzin Verdi
Hukuki Gelişmeler
Rekabet Kurulu Fiat Chrysler Automobiles N.V. ve Peugeot S.A.'nın Birleşme İşlemine Koşullu İzin Verdi

Rekabet Kurulu Fiat Chrysler Automobiles N.V. ve Peugeot S.A.'nın Birleşme İşlemine Koşullu İzin Verdi

Rekabet Hukuku 6.01.2021
Rekabet Kurulu WhatsApp ve Facebook Hakkında Re’sen Soruşturma Başlattı
Hukuki Gelişmeler
Rekabet Kurulu WhatsApp ve Facebook Hakkında Re’sen Soruşturma Başlattı

Rekabet Kurulu WhatsApp ve Facebook Hakkında Re’sen Soruşturma Başlattı

Rekabet Hukuku 18.01.2021
Rekabet Kurulu Johnson & Johnson ile Ecza Depoları Arasındaki Sözleşmeye Muafiyet Tanınması Talebini Reddetti
Hukuki Gelişmeler
Rekabet Kurulu Johnson & Johnson ile Ecza Depoları Arasındaki Sözleşmeye Muafiyet Tanınması Talebini Reddetti

Rekabet Kurulu Johnson & Johnson ile Ecza Depoları Arasındaki Sözleşmeye Muafiyet Tanınması Talebini Reddetti

Rekabet Hukuku 2.02.2021
Rekabet Kurulu’nun WhatsApp Hakkındaki Geçici Tedbir Kararı Yayımlandı
Hukuki Gelişmeler
Rekabet Kurulu’nun WhatsApp Hakkındaki Geçici Tedbir Kararı Yayımlandı

Rekabet Kurulu’nun WhatsApp Hakkındaki Geçici Tedbir Kararı Yayımlandı

Rekabet Hukuku 16.02.2021
Rekabet Kurumu’na Taahhüt Sunulmasına İlişkin Esaslar Tebliğ ile Düzenlendi
Hukuki Gelişmeler
Rekabet Kurumu’na Taahhüt Sunulmasına İlişkin Esaslar Tebliğ ile Düzenlendi

Rekabet Kurumu’na Taahhüt Sunulmasına İlişkin Esaslar Tebliğ ile Düzenlendi

Rekabet Hukuku 16.03.2021
Rekabeti Kayda Değer Ölçüde Kısıtlamayan Uygulamalara İlişkin Tebliğ Yürürlüğe Girdi
Hukuki Gelişmeler
Rekabeti Kayda Değer Ölçüde Kısıtlamayan Uygulamalara İlişkin Tebliğ Yürürlüğe Girdi

Rekabeti Kayda Değer Ölçüde Kısıtlamayan Uygulamalara İlişkin Tebliğ Yürürlüğe Girdi

Rekabet Hukuku 17.03.2021
Rekabet Kurulu’nun Google Hakkında Yürüttüğü Soruşturma Sonuçlandı
Hukuki Gelişmeler
Rekabet Kurulu’nun Google Hakkında Yürüttüğü Soruşturma Sonuçlandı

Rekabet Kurulu’nun Google Hakkında Yürüttüğü Soruşturma Sonuçlandı

Rekabet Hukuku 16.04.2021
Rekabet Kurulu İşgücü Piyasasına Yönelik Olarak 32 Teşebbüs Hakkında Soruşturma Başlattı
Hukuki Gelişmeler
Rekabet Kurulu İşgücü Piyasasına Yönelik Olarak 32 Teşebbüs Hakkında Soruşturma Başlattı

Rekabet Kurulu İşgücü Piyasasına Yönelik Olarak 32 Teşebbüs Hakkında Soruşturma Başlattı

Rekabet Hukuku 22.04.2021
Rekabet Kurulu’nun Merkezi Yurt Dışında Bulunan Teşebbüslerin Türkiye’deki İştiraklerine Tebligat Yaparak Bilgi ve Belge Talep Edebileceğine İlişkin Ankara 3. İdare Mahkemesinin Kararı
Hukuki Gelişmeler
Rekabet Kurulu’nun Merkezi Yurt Dışında Bulunan Teşebbüslerin Türkiye’deki İştiraklerine Tebligat Yaparak Bilgi ve Belge Talep Edebileceğine İlişkin Ankara 3. İdare Mahkemesinin Kararı

Rekabet Kurulu’nun Merkezi Yurt Dışında Bulunan Teşebbüslerin Türkiye’deki İştiraklerine Tebligat Yaparak Bilgi ve Belge Talep Edebileceğine İlişkin Ankara 3. İdare Mahkemesinin Kararı

Rekabet Hukuku 21.05.2021
Uzlaşma Yönetmeliği Yayımlandı
Hukuki Gelişmeler
Uzlaşma Yönetmeliği Yayımlandı

Uzlaşma Yönetmeliği Yayımlandı

Rekabet Hukuku 16.07.2021
Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği’nde Önemli Değişiklikler Yapıldı
Hukuki Gelişmeler
Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği’nde Önemli Değişiklikler Yapıldı

Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği’nde Önemli Değişiklikler Yapıldı

Rekabet Hukuku 5.11.2021

Yaratıcı hukuk çözümleri için iletişime geçin.