Sermaye Piyasası Araçlarının Teminatlı İhracına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ Yayımlandı
Sermaye Piyasası Araçlarının Teminatlı İhracına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (II-31/B.1) (“Tebliğ”) 26.01.2022 tarihli ve 31731 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ sermaye piyasası araçlarının ihracında verilecek teminatlar, teminat yönetim sözleşmeleri ve teminat yöneticisine ilişkin usul ve esasları düzenler. Tebliğ’in getirdiği başlıca düzenlemeler aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
- Sermaye piyasası araçlarının teminatlı ihracında, ihraççının bu araçlardan doğan yükümlülüklerinin vadesinde yerine getirilmesini sağlamak üzere, teminata konu varlıkların sevk ve idaresinin sağlanması, korunması, muhafazası amacıyla söz konusu varlıkların mülkiyeti teminat yöneticisine mevzuatta öngörülen usulde devredilecek veya bunlar üzerinde teminat yöneticisi lehine sınırlı ayni hak tesis edilecektir.
- Tebliğ’in teminat yöneticisinin bağımsızlığına ilişkin hükmü kapsamında Teminat Yöneticisi ile ihraççı ilişkili taraf olamaz.
- Tebliğ’in 5. maddesi söz konusu teminata konu varlıkların neler olabileceğini düzenler. Bu kapsamda ipoteğe dayalı menkul kıymetler ile varlığa dayalı menkul kıymetler de maddede sayılmıştır.
- Sermaye Piyasası Kurulu (“SPK”), ihraç edilecek sermaye piyasası aracının teminat altına alınmasını zorunlu kılabilir. Bu kapsamda SPK ihraççı veya ihracın nitelikleri inceler ve teminatın zorunlu tutulup tutulmayacağına ilişkin karar verir.
- Teminata konu varlıklar, teminat yöneticisinin malvarlığından ayrıdır ve ayrı izlenir. Teminata konu varlıklar, teminat yöneticisinin borçları nedeniyle kamu alacakları için olsa dahi haczedilemez, rehnedilemez, iflas masasına dahil edilemez ve üzerlerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulamaz.
- Teminat yöneticisi ile ihraççı arasında yapılan ve asgari nitelikleri Tebliğ’de belirtilen teminat yönetim sözleşmesi ihraç tavanı başvurusuna ilişkin belgelerle birlikte Kurula iletilir.
- Teminat yöneticisi, temerrüt halinde herhangi bir ön şartı yerine getirme yükümlülüğü olmaksızın, teminata konu varlıkları satıp bedellerini yatırımcılar arasında paylaştırabilir.
- Teminat yönetim sözleşmesi, (i) sermaye piyasası aracı ihracından doğan ödeme yükümlülüğün ifa edilmesi, (ii) teminat varlıklarının paraya çevrilerek ödeme işlemlerinin tamamlanması, (iii) teminat yöneticisinin yükümlülüklerine uymaması halinde hallerinde sona erer.
Tebliğ metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.