Anayasa Mahkemesi Kadının Evlendikten Sonra Kocasının Soyadını Almasına İlişkin Hükmü İptal Etti
28.04.2023
Melis Uslu
Anayasa Mahkemesi’nin 22.02.2023 tarihli ve 2022/155 E. 2023/38 K. sayılı kararı (Karar) 28.04.2023 tarihli ve 32174 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar ile Türk Medeni Kanunu’nun kadının soyadına ilişkin 187. maddesi iptal edildi.
- Karar’da nüfus kayıtlarındaki karışıklığın önlenmesi ve soy bağının sağlıklı şekilde kurulmasında kamu yararı bulunduğuna dikkat çekildi. Ancak kimlik numaralarının varlığı ve nüfus hizmetlerinde bilişim teknolojilerinden yararlanılması göz önüne alındığında bu kamu yararının sağlanmasının tek yolunun kadının kocasının soyadını alması olmadığı ifade edildi.
- Ailenin ortak bir soyadına sahip olmasını mümkün kılan tek yolun kadının kocasının soyadını alması olmadığı belirtildi. Karar’da, kadının evlendikten sonra kocasının soyadını almasının alternatifi olarak (i) eşlere içlerinden birinin soyadını veya bunun dışında bir adı ortak soyadı olarak belirleme imkanının tanınabileceğini (ii) ya da ortak soyadının eşlerin evlenmeden önceki soyadlarının birleşiminden oluşabileceğinin öngörülebileceği ifade edildi.
- Sonuç olarak, Anayasa Mahkemesi evlenmeden önceki soyadının evlendikten sonra da tek başına kullanılması hakkında kadın ve erkek arasında farklı muamele uygulanmasını eşitlik ilkesine aykırı bularak ilgili hükmü iptal etti.
- İptal kararı, Karar’ın Resmi Gazete’de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe girecektir.
Karar’ın tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.