Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Yayımlandı
Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kanun”) 18.10.2022 tarihli ve 31987 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı.
Kanun ile başlıca 5187 sayılı Basın Kanunu (“Basın Kanunu”), 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun (“İnternet Kanunu”) ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (“Türk Ceza Kanunu”) olmak üzere birçok kanunda değişiklik yapıldı.
Kanun’un getirdiği en önemli değişikliklerden bazıları aşağıda özetlenir:
Basın Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler
- Basılı eserlere ek olarak, internet haber siteleri de Basın Kanunu kapsamına alınıp tanımlandı. Bu doğrultuda, Basın Kanunu ile düzenlenen birçok mevcut yükümlülük ve yaptırım internet haber sitelerini de kapsar hale geldi.
- Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten önce faaliyet gösteren internet haber sitelerinin Kanun’la getirilen yükümlülükleri yerine getirmesi için yürürlük tarihinden itibaren üç aylık süre öngörüldü.
İnternet Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler
- Bir içeriğin, 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Millî İstihbarat Teşkilâtı Kanunu’nun 27. Maddesinin 1. ve 2. fıkrasında yer alan suçları oluşturduğu konusunda yeterli şüphe bulunması halinde içeriğin çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesine karar verilebileceği düzenlendi.
- Sosyal ağ sağlayıcıların temsilci atama yükümlülüğü ayrıntılandırılarak, gerçek kişi temsilcinin Türk vatandaşı olmasının yanı sıra Türkiye’de mukim olması zorunluluğu getirildi.
- Türkiye’den günlük erişimi 10 milyondan fazla olan yurtdışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıların temsilcileri için ilave yetki ve sorumluluklar öngörüldü. Temsilcilere ilişkin yeni düzenlemelere uyum sağlanması için altı aylık bir süre tanındı.
- Sosyal ağ sağlayıcıların Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen belirli suçlara konu internet içeriklerini oluşturan ve yayan faillere ulaşmak için gerekli bilgileri duruma göre adli mercilere sağlama yükümlülüğü getirildi. Söz konusu yükümlülüğün ihlali halinde bant genişliğinin %90 oranında daraltılmasına karar verilebileceği düzenlendi.
- Sosyal ağ sağlayıcılara başlık etiketleri ve öne çıkarılan içeriklerin uyarı yöntemiyle kaldırılması için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile iş birliği içinde işleyecek etkin bir başvuru mekanizması kurma yükümlülüğü getirildi.
- Sosyal ağ sağlayıcılara ayrıca çocuklara özgü ayrıştırılmış hizmet sunma konusunda gerekli tedbirleri alma yükümlülüğü de dahil olmak üzere birçok ilave yükümlülük de getirildi.
- Kanun ile getirilen yükümlülüklerin ihlali halinde reklam yasakları ile bant genişliğinin daraltılmasından sosyal ağ sağlayıcıların küresel cirosunun %3’üne varan idari para cezasına kadar uzanan yaptırımlar öngörüldü.
Türk Ceza Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler
- Türk Ceza Kanunu’na yeni madde eklenerek, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu düzenlendi. Söz konusu suçun cezasının bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası olduğu öngörüldü.
Kanun, işbu yazıda incelenmeyen ve 01.04.2023 tarihinde yürürlüğe girecek muhtelif hükümleri haricinde yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.
Bu makalenin tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın bu makale kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz veya başka bir suretle yayılamaz. Kaynak gösterilmeksizin veya Erdem & Erdem’in yazılı izni alınmaksızın oluşturulan içerikler takip edilmekte olup, hak ihlalinin tespiti halinde yasal yollara başvurulacaktır.